Najšťavnatejšie MÄSO za 15 minút! Tajomstvo rýchleho zjemnenia bravčového mäsa!

Vynikajúci nápad, ako pripraviť dokonale chutné mäsko (nielen) na nedeľný obed.

Ak túžite po šťavnatom a lahodnom bravčovom mäse, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku, no nemáte čas tráviť hodiny v kuchyni, tento recept bude pre Vás malým zázrakom.

 

Trik spočíva v krátkom orestovaní na masle a následnom pečení v omáčke, ktorá mäso zjemní, prevonia a premení na dokonale mäkké kúsky.
Základom je kombinácia medu, horčice, sójovej omáčky a citrónovej šťavy – táto marináda vytvorí krásnu glazúru a zaručí intenzívnu chuť.

Ako pripraviť bravčovú krkovičku v medovo-horčicovej omáčke?

Ingrediencie:

50 g masla (1,8 oz)

1 kg bravčovej krkovičky (2 lb 1,5 oz)

2 stredné cibule

Soľ podľa chuti

Čierne mleté korenie podľa chuti

3 strúčiky cesnaku

2–3 lyžice sójovej omáčky

 

 

80 ml olivového oleja (2,8 fl oz)

1 čajová lyžička medu

2 čajové lyžičky horčice

Šťava z 1/3 citróna

1/2 čajovej lyžičky soli

Postup prípravy

1. Príprava mäsa

Bravčovú krkovičku nakrájajte na približne 1,5 cm hrubé plátky.

 

 

Osoľte, okoreňte čiernym korením a nechajte 5–10 minút odležať pri izbovej teplote.

Na panvici rozohrejte maslo a mäso z oboch strán prudko opečte – len krátko, približne 2 minúty z každej strany, aby sa zatiahlo a zachovalo si šťavnatosť.

Po opečení mäso odložte bokom.

2. Cibuľové lôžko

 

 

Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska alebo pásiky a rozložte ju na dno zapekacej misy alebo pekáča.

Na cibuľu poukladajte opečené plátky mäsa – šťava z mäsa sa počas pečenia vpije do cibule a vytvorí lahodný základ.

3. Marináda – tajomstvo mäkkosti

V malej miske zmiešajte:

olivový olej,

sójovú omáčku,

med,

horčicu,

pretlačený cesnak,

citrónovú šťavu a 1/2 lyžičky soli.

Všetko spolu dôkladne premiešajte, až vznikne hladká, hustejšia omáčka.

Touto marinádou polejte mäso uložené na cibuli.

4. Rýchle pečenie

 

 

Pekáč prikryte (napr. alobalom alebo pokrievkou).

Pečte v predhriatej rúre na 200 °C (392 ℉) približne 15–20 minút.

Počas pečenia sa omáčka krásne prepojí s mäsom a vytvorí jemnú, lesklú glazúru.

Ak chcete mať povrch jemne karamelizovaný, odkryte mäso a nechajte ešte 5 minút zapiecť.

Podávanie

Hotové mäso je mäkké, šťavnaté a voňavé, s jemne sladko-slanou chuťou.

 

 

Podávajte ho s:

krémovým zemiakovým pyré,

dusenou ryžou,

alebo čerstvým pečivom, ktoré nasaje výbornú omáčku.

Tipy a variácie

Namiesto krkovičky môžete použiť aj bravčové karé – ak ho však zvolíte, pridajte trochu viac oleja, pretože je menej mastné.

Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte 1 lyžičku dijonskej horčice alebo trochu tymiánu.

Pre pikantný nádych skúste pridať kvapku chilli omáčky alebo štipku červenej papriky.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes