Kto pozná toto cesto z kyslej smotany a pudingu, nič iné už nehľadá – bábovka ako páperie: Pripravte hneď z dvojitej dávky!

Výborný recept na bábovku s pudingom a kyslou smotanou - je krásne vláčna, jemná a cesto nie je nikdy suché. Určite si pochutnáte.

Existujú recepty, ktoré si človek zapamätá navždy — a toto cesto je jedným z nich.

 

 

Jemné, nadýchané a vôňou pripomínajúce domov, z kyslej smotany a pudingu vzniká bábovka, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.

Kto raz ochutná, už nehľadá nič iné.

A keď ju pripravíte z dvojitej dávky, potešíte nielen seba, ale aj všetkých pri stole. Tento recept si zaslúži miesto vo vašom kuchárskom repertoári.

Prečo sa oplatí do cesta na bábovku pridať kyslú smotanu?

 

 

Zvýšenie vláčnosti a nadýchanosti

Kyslá smotana obsahuje vodu a tuk, ktoré dodávajú cestu jemnú textúru. Vďaka tomu je bábovka mäkšia a menej suchá.

Reakcia s kypriacim práškom

Kyslá smotana je kyslá zložka, ktorá reaguje s práškom do pečiva a vytvára oxid uhličitý. Tento proces pomáha cestu narástť a získať ľahkú, nadýchanú štruktúru.

Bohatšia chuť

 

 

Kyslá smotana pridáva jemne kyslú chuť, ktorá zvýrazní ostatné príchute v ceste a dodá mu zaujímavú hĺbku.

Zlepšenie trvanlivosti

Vďaka obsahu tuku a vlhkosti bábovka s kyslou smotanou zostáva mäkká aj niekoľko dní.

Autorkou receptu je pani Eva Kučerová, určite odporúčam všetkými desiatimi, lepšiu bábovku nepoznám.

Ako pripraviť bábovku s kyslou smotanou?

 

 

Potrebujeme:

5 vajec

180 g krupicového cukru

180 ml oleja

190 g kyslej smotany

310 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

20 g kakaa

4 lyžice mlieka

1 vanilkový puding

Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, postupne zašľaháme olej.

 

 

Do vaječnej hmoty zľahka vmiešame na striedačku múku zmiešanú s práškom, kyslú smotanu a mlieko.

Hladké cesto rozdelíme na tretiny.

Do dvoch tretín vmiešame vanilkový puding, do jednej kakao.

Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy striedavo plníme svetlé a tmavé cesto. Môžeme si pomôcť lyžicou a vytvárať v ceste jednoduché vzory.

 

 

Pečieme na 160 stupňoch asi 45 minút.

Po upečení necháme krátko bábovku vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a môžeme poliať polevou, prípadne posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes