ŠVAJČIARSKE kakaové muffiny sú jednoducho bomba! Tak jemné a nadýchané, že sa len rozplývajú v ústach!

Tieto muffiny sú známe svojím vysokým objemom, jemnou textúrou a unikátnym vzhľadom.

Švajčiarske kakaové muffiny sú lahodným dôkazom, že pekárenstvo môže byť nielen o chuti, ale aj o estetike.

 

 

Tieto muffiny sú známe svojím vysokým objemom, jemnou textúrou a unikátnym vzhľadom – ich cesto pozostáva z dvoch kontrastných farieb: svetlej vanilkovej a tmavej kakaovej.

Výsledkom je efektný marmorizovaný vzhľad, ktorý poteší oči aj chuťové poháriky.

Pôvod a inšpirácia

 

 

Aj keď muffin ako taký má svoje korene v anglosaskej kuchyni, dvojfarebný efekt je inšpirovaný európskymi cukrárskymi tradíciami.

V Švajčiarsku je obľúbená kombinácia kvalitného kakaa a jemného vanilkového cesta, ktoré spolu vytvárajú harmonický kontrast nielen v chuti, ale aj v vzhľade.

Muffiny sú v tomto prípade viac než len sladkou maškrtou – sú malým umeleckým dielom.

Čo robí švajčiarske kakaové muffiny výnimočnými?

 

 

Vysoká štruktúra – muffiny sú nadýchané a krásne vysoké, vďaka správnemu pomeru ingrediencií a špeciálnej technike miešania cesta.

Dvojfarebné cesto – svetlá a kakaová zmes sa jemne prelínajú, čím vzniká vizuálne pôsobivý efekt.

Bohatá chuť – spojenie jemnej vanilky a intenzívneho kakaa prináša harmonickú chuťovú skúsenosť.

Ako pripraviť švajčiarske kakaové muffiny

Ingrediencie (12 muffinov):

 

 

Svetlé cesto:

200 g hladkej múky

100 g cukru

2 vajcia

100 ml mlieka

80 g masla (roztopeného)

1 ČL prášku do pečiva

1 ČL vanilkového extraktu

Kakaové cesto:

 

 

150 g hladkej múky

50 g kakaa (kvalitné, nesladené)

100 g cukru

2 vajcia

100 ml mlieka

80 g masla (roztopeného)

1 ČL prášku do pečiva

Postup:

Príprava cesta:

Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte formu na muffiny s papierovými košíčkami.

 

 

V jednej mise zmiešajte ingrediencie na svetlé cesto – múku, cukor, prášok do pečiva, vajcia, mlieko, maslo a vanilku.

Miešajte len do spojenia, aby muffiny zostali nadýchané.

V druhej mise pripravte kakaové cesto rovnakým spôsobom, pričom do múky pridajte kakao.

Plnenie formy:

Do každého košíčka nalejte najprv trochu svetlého cesta, potom kakaového cesta.

Pomocou lyžice alebo špáradla jemne premiešajte, aby vznikol mramorový efekt – ale len ľahko, aby sa cesto nerozmiešalo úplne.

Pečenie:

 

 

Muffiny pečte 20–25 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevychádza čisté.

Po upečení nechajte muffiny vychladnúť na mriežke.

Tipy na dokonalé muffiny:

Nepreháňajte miešanie cesta – prílišné miešanie môže spôsobiť, že muffiny budú husté a stratí sa nadýchaná štruktúra.

Používajte kvalitné kakao – pre bohatú čokoládovú chuť a intenzívnu farbu.

 

 

Experimentujte s náplňami – pridajte kúsky čokolády, orechy alebo sušené ovocie.

Podávajte teplé – muffiny sú najlepšie čerstvé, jemne teplé, ideálne s lyžičkou mascarpone alebo jogurtu.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes