Švajčiarske kakaové muffiny sú lahodným dôkazom, že pekárenstvo môže byť nielen o chuti, ale aj o estetike.

Tieto muffiny sú známe svojím vysokým objemom, jemnou textúrou a unikátnym vzhľadom – ich cesto pozostáva z dvoch kontrastných farieb: svetlej vanilkovej a tmavej kakaovej.
Výsledkom je efektný marmorizovaný vzhľad, ktorý poteší oči aj chuťové poháriky.
Pôvod a inšpirácia

Aj keď muffin ako taký má svoje korene v anglosaskej kuchyni, dvojfarebný efekt je inšpirovaný európskymi cukrárskymi tradíciami.
V Švajčiarsku je obľúbená kombinácia kvalitného kakaa a jemného vanilkového cesta, ktoré spolu vytvárajú harmonický kontrast nielen v chuti, ale aj v vzhľade.
Muffiny sú v tomto prípade viac než len sladkou maškrtou – sú malým umeleckým dielom.
Čo robí švajčiarske kakaové muffiny výnimočnými?

Vysoká štruktúra – muffiny sú nadýchané a krásne vysoké, vďaka správnemu pomeru ingrediencií a špeciálnej technike miešania cesta.
Dvojfarebné cesto – svetlá a kakaová zmes sa jemne prelínajú, čím vzniká vizuálne pôsobivý efekt.
Bohatá chuť – spojenie jemnej vanilky a intenzívneho kakaa prináša harmonickú chuťovú skúsenosť.
Ako pripraviť švajčiarske kakaové muffiny
Ingrediencie (12 muffinov):

Svetlé cesto:
200 g hladkej múky
100 g cukru
2 vajcia
100 ml mlieka
80 g masla (roztopeného)
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
Kakaové cesto:

150 g hladkej múky
50 g kakaa (kvalitné, nesladené)
100 g cukru
2 vajcia
100 ml mlieka
80 g masla (roztopeného)
1 ČL prášku do pečiva
Postup:
Príprava cesta:
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte formu na muffiny s papierovými košíčkami.

V jednej mise zmiešajte ingrediencie na svetlé cesto – múku, cukor, prášok do pečiva, vajcia, mlieko, maslo a vanilku.
Miešajte len do spojenia, aby muffiny zostali nadýchané.
V druhej mise pripravte kakaové cesto rovnakým spôsobom, pričom do múky pridajte kakao.
Plnenie formy:
Do každého košíčka nalejte najprv trochu svetlého cesta, potom kakaového cesta.
Pomocou lyžice alebo špáradla jemne premiešajte, aby vznikol mramorový efekt – ale len ľahko, aby sa cesto nerozmiešalo úplne.
Pečenie:

Muffiny pečte 20–25 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevychádza čisté.
Po upečení nechajte muffiny vychladnúť na mriežke.
Tipy na dokonalé muffiny:
Nepreháňajte miešanie cesta – prílišné miešanie môže spôsobiť, že muffiny budú husté a stratí sa nadýchaná štruktúra.
Používajte kvalitné kakao – pre bohatú čokoládovú chuť a intenzívnu farbu.

Experimentujte s náplňami – pridajte kúsky čokolády, orechy alebo sušené ovocie.
Podávajte teplé – muffiny sú najlepšie čerstvé, jemne teplé, ideálne s lyžičkou mascarpone alebo jogurtu.




















