Takto varím krkovičku v nedeľu na obed a z tej chuti sa idú všetci zblázniť: Rýchly a jednoduchý recept!

Toto bravčové mäso s cibuľou a korením je klasika, ktorú si zamilujete.

Ak hľadáte recept na mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku, nádherne vonia a nepotrebuje zložité prípravy, ste na správnom mieste.

 

 

Toto bravčové mäso s cibuľou a korením je klasika, ktorú si zamilujete.

Mäso sa najskôr jemne opečie, potom sa nechá piecť na cibuli, potreté marinádou z medu, horčice a sójovej omáčky.

Vďaka alobalu zostane dokonale šťavnaté – a posledných pár minút sa nechá zapiecť do krásnej karamelovej kôrky.

Výsledkom je jedlo, ktoré vonia domovom a chutí ako z reštaurácie.

Ako pripraviť krkovičku na cibuli?

 

 

Ingrediencie (4 porcie)

1 kg bravčovej krkovičky (cca 2 lb 1,5 oz)

2 cibule, nakrájané na kolieska

50 g masla (1,8 oz)

3 strúčiky cesnaku, pretlačené alebo nadrobno nasekané

2–3 PL sójovej omáčky

 

 

80 ml olivového oleja (2,8 fl oz)

1 PL medu

2 ČL horčice

šťava z 1/3 citróna

1/2 ČL soli

čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

1. Príprava marinády

V miske premiešajte olivový olej, sójovú omáčku, med, horčicu, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a čierne korenie.

Marináda by mala mať hustejšiu, lesklú konzistenciu – ak je príliš hustá, môžete pridať lyžicu vody alebo oleja.

2. Opekanie mäsa

 

 

Bravčovú krkovičku nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm.

V panvici rozohrejte maslo a mäso z oboch strán krátko opečte, aby sa zatiahlo a získalo jemnú farbu (stačí 1–2 minúty z každej strany).

Týmto krokom sa uzavrie šťava vo vnútri mäsa a výsledok bude jemný a šťavnatý.

3. Príprava na pečenie

 

 

Do zapekacej misy alebo pekáča rozložte kolieska cibule, na ne poukladajte opečené mäso a celé ho potrite pripravenou marinádou.

Pekáč prikryte alobalom a nechajte chvíľu odpočívať – ideálne 15–30 minút, ak máte čas, aby sa chute spojili.

4. Pečenie

Rúru predhrejte na 190 °C (horný/dolný ohrev).

Pekáč vložte do stredu rúry a pečte približne 1 hodinu prikryté alobalom.

Asi 15 minút pred koncom pečenia alobal odstráňte – mäso sa krásne zapečie, povrch skaramelizuje a cibuľa získa zlatistú farbu.

5. Dokončenie a podávanie

 

 

Po upečení nechajte mäso niekoľko minút odpočívať.

Podávajte s pečenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom.

Na vrch môžete pridať lyžicu šťavy z pekáča – tá je plná chuti, masla, cibule a medovo-horčicového nádychu.

Výsledok

 

 

Mäso je mäkké, šťavnaté a prevoňané kombináciou cibule, cesnaku a jemne sladkej marinády. Cibuľa počas pečenia zmäkne a získa chuť karamelu, ktorá výborne dopĺňa bravčové mäso.

Tipy na vylepšenie

Do marinády môžete pridať aj rozmarín, tymian alebo údenú papriku pre bohatšiu chuť.

Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte trochu chili vločiek.

Na záver pečenia môžete mäso preliať malým množstvom piva alebo vývaru – vznikne výborná šťava.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes