Výborný koláčik, jemný lahodný a veľmi veľmi rýchly. Olejová piškóta je veľmi lahodná, perfektná aj na torty a zákusky.

Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, no pri prvom súste očarí svojou vláčnou štruktúrou, šťavnatosťou jabĺk a jemne karamelovou chuťou.
Tento koláč je ideálny pre tých, ktorí majú radi domáce, poctivé pečenie bez zbytočne zložitých postupov.
Stačí pridať kakao a máte kakaový korpus!
Ako pripraviť balkánsky jablkový koláč?
Potrebujeme:
200 g kr. cukor
1 bal. vanilkový cukor
120 ml oleja
4 (S) vajcia
200 g hl. múka
1 bal prášok do pečiva
135 ml vody
Náplň:

Voda – podľa potreby
200 g cukor
1000 g jablká – nakrájané nadrobno
2 bal Pudingový prášok, vanilka
Na vrch:
Smotana na šľahanie
Škorica
Postup:
Piškóta:
Zmiešajte cukor, vanilkový cukor, olej, žĺtky, múku, prášok do pečiva a vodu – miešajte až do nadýchanej penistej konzistencie.

Bielky vyšľahajte na sneh.
Obe hmoty opatrne zmiešame tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu cesta.
Rozotrite cesto na plech na pečenie a pečte až do zlatohneda. 170 ° cca 30 minút.
Na vrch:

Nadrobno nakrájané jablká rozvaríme s cukrom v hrnci s hrubším dnom, pridáme vodu a nakoniec zahustíme pudingovým práškom.
Náplň rozotrieme sa na ochladenú piškótu a necháme ju vychladnúť.
Jablká nemusia byť úplne rozvarené, my máme radi väčšie kúsky.

Niekto používa aj strúhané jablká.
Podávame so šľahačkou a škoricovým cukrom!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)


















