Balkánsky jablkový koláč – torta na plechu: Tá piškóta je jemná ako vata, používam ju aj na zákusky a torty!

Vynikajúci jablkový koláč na balkánsky spôsob.

Výborný koláčik, jemný lahodný a veľmi veľmi rýchly. Olejová piškóta je veľmi lahodná, perfektná aj na torty a zákusky.

 

 

Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, no pri prvom súste očarí svojou vláčnou štruktúrou, šťavnatosťou jabĺk a jemne karamelovou chuťou.

Tento koláč je ideálny pre tých, ktorí majú radi domáce, poctivé pečenie bez zbytočne zložitých postupov.

Stačí pridať kakao a máte kakaový korpus!

Ako pripraviť balkánsky jablkový koláč?

Potrebujeme:

200 g kr. cukor

1 bal. vanilkový cukor

120 ml oleja

4 (S) vajcia

200 g hl. múka

1 bal prášok do pečiva

135 ml vody

Náplň:

 

 

Voda – podľa potreby

200 g cukor

1000 g jablká – nakrájané nadrobno

2 bal Pudingový prášok, vanilka

Na vrch:

Smotana na šľahanie

Škorica

Postup:

Piškóta:

Zmiešajte cukor, vanilkový cukor, olej, žĺtky, múku, prášok do pečiva a vodu – miešajte až do nadýchanej penistej konzistencie.

 

 

Bielky vyšľahajte na sneh.

Obe hmoty opatrne zmiešame tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu cesta.

Rozotrite cesto na plech na pečenie a pečte až do zlatohneda. 170 ° cca 30 minút.

Na vrch: 

 

 

Nadrobno nakrájané jablká rozvaríme s cukrom v hrnci s hrubším dnom, pridáme vodu a nakoniec zahustíme pudingovým práškom.

Náplň rozotrieme sa na ochladenú piškótu a necháme ju vychladnúť.

Jablká nemusia byť úplne rozvarené, my máme radi väčšie kúsky.

 

 

Niekto používa aj strúhané jablká.

Podávame so šľahačkou a škoricovým cukrom!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes