NOVÉ cesto na štrúdľu len z 3 prísad: Lístkové už nekupujem, z tohoto upečiete úplne všetko – našla som ten najlepší RECEPT!

Recept je z kuchárky, ktorú som dostala od mojej mamy.

Tento recept som prvýkrát skúsila, keď som nemala doma lístkové cesto a potrebovala som rýchlu náhradu.

 

 

Je z kuchárky, ktorú som dostala od mojej mamy a musím povedať, že štrúdle z neho sa veľmi vydarili a mali doma úspech.

Stačí naplniť marmeládou, alebo ochutenými strúhanými jablkami s cukrom a máte výbornú pochúťku ku káve.

Ako pripraviť cesto na štrúdľu z 3 prísad?

Potrebujeme:

500 g hladká múka

200 ml vody

250 g margarínu alebo masla

Postup:

 

 

Ide skutočne o úplne jednoduchý recept, ktorým hravo nahradíte kupované lístkové cesto.

Ja používam nielen na štrúdľu, ale aj na rýchle sladké pochúťky – šatôčky, croissanty atď.

Začneme s prípravou:

Tuk si nastrúhame a zmiešame s vodou a múkou – ja pridávam aj štipku soli.

Vypracujeme jednotné cesto a vyvaľkáme do tvaru plátu.

 

 

Plníme podľa chuti, ako klasickú štrúdľu (jablká, marmeláda, tvaroh, mak, orechy, lekvár).

Zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista.

Ja zvyknem piecť pri teplote 180 stupňov.

Tento týždeň som skúsila novú náplň a zožala u nás veľký úspech, postupovala som nasledovne:

 

 

Jablká som nastrúhala a zľahka vytlačila šťavu.

Plát cesta som potrela domácou marmeládou z marhúľ a posypala jablkami.

Jablká som už nesladila, pretože marmeláda bola dosť sladká. Štrúdľa bola po upečení fantastická a šťavnatá!

 

 

V lete podávam štrúdľu s kopčekom zmrzliny a poprášenú cukrom.

Servírovali nám ju takto v jednej viedenskej kaviarni a bolo to výborné, odporúčam.

Maková plnka do štrúdle

Rýchla a jednoduchá maková plnka.

Ingrediencie:

 

 

200 g mletý mak

120 g práškový cukor

1 balíček vanilkového cukru

1/2 balíčka mletej škorice alebo škoricového cukru

50 ml horúce mlieko

1 ČL rum (voliteľné)

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte v miske.

Zalejte horúcim mliekom a dobre premiešajte.

Plnku nechajte vychladnúť.

Tipy:

Pre bohatšiu chuť môžete mak pred použitím opražiť na suchej panvici.

Do plnky môžete pridať aj hrozienka namočené v rume, nasekané orechy alebo citrónovú kôru.

Ak chcete plnku zahustiť, môžete do nej pridať strúhanka alebo mletý bielok.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes