Tento recept som prvýkrát skúsila, keď som nemala doma lístkové cesto a potrebovala som rýchlu náhradu.

Je z kuchárky, ktorú som dostala od mojej mamy a musím povedať, že štrúdle z neho sa veľmi vydarili a mali doma úspech.
Stačí naplniť marmeládou, alebo ochutenými strúhanými jablkami s cukrom a máte výbornú pochúťku ku káve.
Ako pripraviť cesto na štrúdľu z 3 prísad?
Potrebujeme:
500 g hladká múka
200 ml vody
250 g margarínu alebo masla
Postup:

Ide skutočne o úplne jednoduchý recept, ktorým hravo nahradíte kupované lístkové cesto.
Ja používam nielen na štrúdľu, ale aj na rýchle sladké pochúťky – šatôčky, croissanty atď.
Začneme s prípravou:
Tuk si nastrúhame a zmiešame s vodou a múkou – ja pridávam aj štipku soli.
Vypracujeme jednotné cesto a vyvaľkáme do tvaru plátu.

Plníme podľa chuti, ako klasickú štrúdľu (jablká, marmeláda, tvaroh, mak, orechy, lekvár).
Zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista.
Ja zvyknem piecť pri teplote 180 stupňov.
Tento týždeň som skúsila novú náplň a zožala u nás veľký úspech, postupovala som nasledovne:

Jablká som nastrúhala a zľahka vytlačila šťavu.
Plát cesta som potrela domácou marmeládou z marhúľ a posypala jablkami.
Jablká som už nesladila, pretože marmeláda bola dosť sladká. Štrúdľa bola po upečení fantastická a šťavnatá!

V lete podávam štrúdľu s kopčekom zmrzliny a poprášenú cukrom.
Servírovali nám ju takto v jednej viedenskej kaviarni a bolo to výborné, odporúčam.
Maková plnka do štrúdle
Rýchla a jednoduchá maková plnka.
Ingrediencie:

200 g mletý mak
120 g práškový cukor
1 balíček vanilkového cukru
1/2 balíčka mletej škorice alebo škoricového cukru
50 ml horúce mlieko
1 ČL rum (voliteľné)
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte v miske.
Zalejte horúcim mliekom a dobre premiešajte.
Plnku nechajte vychladnúť.
Tipy:
Pre bohatšiu chuť môžete mak pred použitím opražiť na suchej panvici.
Do plnky môžete pridať aj hrozienka namočené v rume, nasekané orechy alebo citrónovú kôru.
Ak chcete plnku zahustiť, môžete do nej pridať strúhanka alebo mletý bielok.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















