Tento lahodný pokrm spája to najlepšie z francúzskej kuchyne -jemné kuracie mäso s výraznou chuťou vína, aromatických húb a krémovej omáčky.

Kuracie mäso sa pomaly pripravuje vo víne, vďaka čomu zostanú šťavnaté a nasiaknu bohatou vôňou byliniek a lesných húb. Celý zážitok dopĺňa nadýchaná zemiaková kaša, ktorá skvelo vyvažuje intenzitu omáčky.
Ide o elegantné, no pritom domácke jedlo, ktoré sa hodí ako na nedeľný obed, tak aj na sviatočný stôl.
Ako pripraviť francúzsky recept na kuracie mäso?
Čo budeme potrebovať:
Na kura:
6 kuracích stehien spodných

4 kuracie stehná horné (s kožou)
½ lyžičky soli
1 lyžička čierneho mletého korenia
½ lyžičky cesnakového prášku
½ lyžice olivového oleja
3 lyžice masla na vyprážanie
Na omáčku:
1 cibuľa

340 g šampiňónov
2 bobkové listy
1 vetvička tymiánu (alebo ½ lyžičky sušeného)
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice hladkej múky

700 ml kuracieho vývaru
120 ml bieleho vína (napr. Chardonnay)
80 ml smotany na šľahanie alebo varenie
¼ lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho korenia
Štipka muškátového orieška
Na zemiakovú kašu:
600–700 g zemiakov
Maslo (podľa chuti)
Teplé mlieko (podľa potreby)
Na ozdobu:
Čerstvé bylinky (petržlen, pažítka, bazalka…)
Ako budeme postupovať:
1. Príprava mäsa:

Kuracie stehná okoreňte soľou, čiernym korením, cesnakovým práškom a pokvapkajte olejom. Premiešajte, aby sa korenie dobre obalilo.
2. Vyprážanie kuracieho mäsa:
Na masle smažte horné stehná najskôr kožou dole cca 4 minúty. Potom otočte a dosmažte dozlatista. Následne opečte aj spodné stehná z oboch strán (asi 7 minút na každej). Všetko odložte bokom.
3. Príprava omáčky:
Na zvyšnom tuku opražte cibuľu, pridajte nakrájané šampiňóny, bobkový list a tymian. Restujte 7 minút, potom pridajte cesnak a múku, premiešajte.
4. Podliatie a varenie:

Zalejte vývarom, potom vínom. Vráťte mäso do panvice, priklopte a duste cca 12 minút.
5. Zjemnenie omáčky:
Vmiešajte smotanu, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Nechajte krátko prevariť.
6. Príprava kaše:
Zemiaky olúpte, nakrájajte a varte domäkka. Sceďte, roztlačte s maslom a teplým mliekom, dochuťte.
7. Servírovanie:

Na tanier naservírujte kura preliate hubovou omáčkou a podávajte so zemiakovou kašou. Dozdobte čerstvými bylinkami.
Tipy a odporúčania:
Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť aj morčacie stehná.
Pokiaľ nemáte biele víno, použite viac vývaru a lyžičku citrónovej šťavy.
Omáčku môžete zahustiť aj lyžicou smotanového syra pre jemnejšiu chuť.




















