Najchutnejší francúzsky recept na kuracie mäso! Skúste to urobiť takto!

Vynikajúci recept, ktorý vás prenesie do luxusnej francúzskej reštaurácie!

Tento lahodný pokrm spája to najlepšie z francúzskej kuchyne -jemné kuracie mäso s výraznou chuťou vína, aromatických húb a krémovej omáčky.

 

 

Kuracie mäso sa pomaly pripravuje vo víne, vďaka čomu zostanú šťavnaté a nasiaknu bohatou vôňou byliniek a lesných húb. Celý zážitok dopĺňa nadýchaná zemiaková kaša, ktorá skvelo vyvažuje intenzitu omáčky.

Ide o elegantné, no pritom domácke jedlo, ktoré sa hodí ako na nedeľný obed, tak aj na sviatočný stôl.

Ako pripraviť francúzsky recept na kuracie mäso?

Čo budeme potrebovať:

Na kura:

6 kuracích stehien spodných

 

 

4 kuracie stehná horné (s kožou)

½ lyžičky soli

1 lyžička čierneho mletého korenia

½ lyžičky cesnakového prášku

½ lyžice olivového oleja

3 lyžice masla na vyprážanie

Na omáčku:

1 cibuľa

 

 

340 g šampiňónov

2 bobkové listy

1 vetvička tymiánu (alebo ½ lyžičky sušeného)

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice hladkej múky

 

 

700 ml kuracieho vývaru

120 ml bieleho vína (napr. Chardonnay)

80 ml smotany na šľahanie alebo varenie

¼ lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho korenia

Štipka muškátového orieška

Na zemiakovú kašu:

600–700 g zemiakov

Maslo (podľa chuti)

Teplé mlieko (podľa potreby)

Na ozdobu:

Čerstvé bylinky (petržlen, pažítka, bazalka…)

Ako budeme postupovať:

1. Príprava mäsa:

 

 

Kuracie stehná okoreňte soľou, čiernym korením, cesnakovým práškom a pokvapkajte olejom. Premiešajte, aby sa korenie dobre obalilo.

2. Vyprážanie kuracieho mäsa:

Na masle smažte horné stehná najskôr kožou dole cca 4 minúty. Potom otočte a dosmažte dozlatista. Následne opečte aj spodné stehná z oboch strán (asi 7 minút na každej). Všetko odložte bokom.

3. Príprava omáčky:

Na zvyšnom tuku opražte cibuľu, pridajte nakrájané šampiňóny, bobkový list a tymian. Restujte 7 minút, potom pridajte cesnak a múku, premiešajte.

4. Podliatie a varenie:

 

 

Zalejte vývarom, potom vínom. Vráťte mäso do panvice, priklopte a duste cca 12 minút.

5. Zjemnenie omáčky:

Vmiešajte smotanu, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Nechajte krátko prevariť.

6. Príprava kaše:

Zemiaky olúpte, nakrájajte a varte domäkka. Sceďte, roztlačte s maslom a teplým mliekom, dochuťte.

7. Servírovanie:

 

 

Na tanier naservírujte kura preliate hubovou omáčkou a podávajte so zemiakovou kašou. Dozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy a odporúčania:

Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť aj morčacie stehná.

Pokiaľ nemáte biele víno, použite viac vývaru a lyžičku citrónovej šťavy.

Omáčku môžete zahustiť aj lyžicou smotanového syra pre jemnejšiu chuť.

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes