Ak hľadáte jednoduchý, rýchly a chutný recept na občerstvenie, pizza slimáky z lístkového cesta sú skvelou voľbou.

Pripravíte ich do pár minút podľa videa Julia-Backrezepte a ich vôňa priláka k stolu celú rodinu. Navyše si môžete pripraviť aj sladkú variantu – ideálne, ak chcete mať na stole aj niečo na zahryznutie ku káve či čaju.
Ako pripraviť lístkové cesto so slaninou?
Ingrediencie:
1 plát lístkového cesta
100 g krémového syra (napr. typu Philadelphia)
100 g strúhaného syra (eidam, gouda alebo mozzarella)

6–8 cherry paradajok
100 g tenkých plátkov slaniny
1 vajce na potretie
1 PL sezamových semienok
Postup:
Lístkové cesto rozprestrite na pomúčenej doske a nakrájajte na 8 obdĺžnikov.

4 obdĺžniky potrite krémovým syrom, posypte strúhaným syrom.
Na vrch poukladajte plátky cherry paradajok a tenké plátky slaniny.
Každý obdĺžnik zrolujte do rolky. Rolku v strede prekrojte krájačom na pizzu.
Každú polovicu zatočte do tvaru slimáka.
Slimáky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom.

Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým nebudú krásne zlatisté.
Ako pripraviť sladké slimáky so škoricou a banánmi?
Ingrediencie:
1 plát lístkového cesta
2 PL kryštálového alebo trstinového cukru
1 ČL mletej škorice
1 banán nakrájaný na tenké kolieska
1 vajce na potretie
1 PL sezamových semienok (voliteľné)
Postup:
Na sladkú verziu použijeme zvyšné obdĺžniky lístkového cesta.
Každý posypte zmesou cukru a škorice.

Na vrch poukladajte kolieska banánu.
Rolujte do roliek, rozkrojte na polovicu a zatočte do tvaru slimáka.
Poukladajte na plech, potrite vajíčkom a posypte (ak chcete) sezamom.
Pečte pri 180 °C 20–25 minút, kým slimáky nenadobudnú zlatistú farbu a nebudú krásne voňavé.

Tip: Sladké slimáky môžete po upečení ešte poliať medom alebo čokoládovou polevou. Slané zas chutia skvele s jogurtovým dipom alebo cesnakovou omáčkou.
Video návod:




















