Svadby sú spojené s výnimočnou atmosférou, eleganciou a samozrejme – s výborným jedlom a sladkými dobrotami.

Tradičné koláče majú na svadbách svoje čestné miesto a medzi nimi nesmie chýbať ani lahodný svadobný jablkový koláč.
Tento dezert spája jemnú piškótu, sviežu jablkovú vrstvu, krémovú vanilkovú plnku a nadýchanú bielkovú penu na povrchu.
Výsledok je ľahký, svieži a zároveň veľmi pôsobivý na pohľad.
Čo potrebujeme na prípravu svadobného koláča?
Na piškótu:
4 vajcia
120 g kryštálového cukru
120 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
Jablková vrstva:

5–6 jabĺk (ideálne kyslejšie odrody)
2 PL kryštálového cukru
1 ČL škorice
50 ml vody
Vanilkový krém:

500 ml mlieka
2 balíčky vanilkového pudingového prášku
80 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g masla (mäkkého)
Bielková pena:
4 bielky
200 g kryštálového cukru
štipka soli
1 ČL citrónovej šťavy
Postup prípravy:
1. Piškóta

Oddelíte žĺtky od bielkov.
Bielky vyšľaháte so štipkou soli do tuhého snehu.
Postupne zašľaháte cukor, potom pridáte žĺtky.
Nakoniec jemne vmiešate preosiatu múku s práškom do pečiva.
Cesto vylejete na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiete pri 180 °C asi 15 minút.
2. Jablková vrstva

Jablká umyjete, zbavíte jadrovníkov a nakrájate na tenké plátky (šupku môžete ponechať).
V hrnci ich podusíte s vodou, cukrom a škoricou asi 10 minút, aby zmäkli, ale nerozpadli sa.
Plátky poukladáte rovnomerne na upečenú piškótu.
3. Vanilkový krém
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríte hustý puding.
Necháte ho mierne vychladnúť a zašľaháte maslo izbovej teploty.
Krém rovnomerne natriete na vrstvu jabĺk.
4. Bielková pena

Bielky vyšľaháte so štipkou soli do polotuha.
Postupne pridávate cukor a šľaháte, až kým pena nie je lesklá a pevná. Na záver primiešate pár kvapiek citrónovej šťavy.
Naneste ju na vanilkový krém a rovnomerne rozotrite.
5. Zapečenie

Koláč vložíte ešte na 10–15 minút do rúry pri 150 °C, kým bielková pena jemne nezružovie a nezíska ľahko chrumkavý povrch.
Tipy na dokonalý výsledok
Ak chcete koláč ešte sviatočnejší, do jablkovej vrstvy môžete pridať hrsť hrozienok alebo posekané orechy.
Bielkovú penu sa oplatí vyšľahať nad parou, vďaka čomu bude ešte stabilnejšia a lesklejšia.
Koláč je najlepší po pár hodinách, keď sa chute prepoja a piškóta nasiakne šťavou z jabĺk.




















