Kaleráb si mnohí z nás spájajú najmä s detstvom – surový do desiaty, v polievke alebo ako nenápadná príloha.
No tento recept mu dáva úplne nový rozmer.
Zabudnite na nevýraznú chuť a nudné spracovanie – kaleráb sa tu mení na šťavnatý „steak“ s chrumkavým povrchom a jemným vnútrom, ktorý si získa aj tých, ktorí ho doteraz obchádzali.
Skombinovaný s voňavou pečenou zeleninou vytvorí výborný a zdravý obed či večeru, ktorou prekvapíte aj hostí.
Potrebujeme (na 2 porcie):
Na steaky z kalerábu:
2 veľké kaleráby
1 PL hrubej horčice
1 PL rastlinného jogurtu alebo vegánskej majonézy
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL javorového sirupu
soľ, korenie
olej na vyprážanie
Na pečenú zeleninu:
300 g malých zemiakov (prekrojené na polovice)
1 paprika
1 červená cibuľa
2 PL olivového oleja
rozmarín (čerstvý alebo sušený)
soľ, čierne korenie
Postup:
Príprava pečenej zeleniny:
Rúru si predhrejte na 200 °C.
Zemiaky, papriku a cibuľu očistite a nakrájajte na kúsky.
V mise ich premiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a rozmarínom. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 30 minút.
Príprava kalerábových steakov:
Kaleráby ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé približne 1,5–2 cm.
Podľa potreby ich môžete krátko podusiť v pare alebo v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli a rýchlejšie sa opiekli.
Na panvici rozohrejte olej a kalerábové plátky opekajte z oboch strán dozlatista – približne 4–5 minút na každej strane.
Príprava marinády:
V malej miske zmiešajte hrubú horčicu, rastlinný jogurt alebo majonézu, citrónovú šťavu, javorový sirup, soľ a korenie.
Zapekanie steakov:
Opečené kalerábové steaky potrite z oboch strán pripravenou marinádou. Uložte ich na plech (môžete ich pridať aj k zelenine v posledných minútach pečenia) a dajte zapiecť na ďalších 10–12 minút, kým marináda jemne skaramelizuje a povrch bude chrumkavý.
Servírovanie:
Na tanier naservírujte pečenú zeleninu a pridajte kalerábový steak. Pokrm môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo podávať s obľúbeným dipom, napríklad cesnakovým či bylinkovým.
Tip na záver:
Do marinády môžete pridať aj štipku údenej papriky alebo čili, ak preferujete výraznejšie chute. Tento recept je skvelý ako hlavné vegetariánske jedlo alebo zaujímavá príloha ku grilovaniu.
Inšpiráciu na prípravu steakov z kalerábu nájdete na tomto videu: