Takto ste KALERÁB ešte nikdy nejedli! Delikátne kalerábové steaky s pečenou zeleninou!

Nikdy by som neverila, že kaleráb môže chutiť až tak delikátne!

Kaleráb si mnohí z nás spájajú najmä s detstvom – surový do desiaty, v polievke alebo ako nenápadná príloha.

 

 

No tento recept mu dáva úplne nový rozmer.

Zabudnite na nevýraznú chuť a nudné spracovanie – kaleráb sa tu mení na šťavnatý „steak“ s chrumkavým povrchom a jemným vnútrom, ktorý si získa aj tých, ktorí ho doteraz obchádzali.

Skombinovaný s voňavou pečenou zeleninou vytvorí výborný a zdravý obed či večeru, ktorou prekvapíte aj hostí.

Potrebujeme (na 2 porcie):

Na steaky z kalerábu:

2 veľké kaleráby

1 PL hrubej horčice

1 PL rastlinného jogurtu alebo vegánskej majonézy

1 ČL citrónovej šťavy

1 ČL javorového sirupu

soľ, korenie

olej na vyprážanie

Na pečenú zeleninu:

 

 

300 g malých zemiakov (prekrojené na polovice)

1 paprika

1 červená cibuľa

2 PL olivového oleja

rozmarín (čerstvý alebo sušený)

soľ, čierne korenie

Postup:

Príprava pečenej zeleniny:

Rúru si predhrejte na 200 °C.

Zemiaky, papriku a cibuľu očistite a nakrájajte na kúsky.

V mise ich premiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a rozmarínom. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 30 minút.

Príprava kalerábových steakov:

 

 

Kaleráby ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé približne 1,5–2 cm.

Podľa potreby ich môžete krátko podusiť v pare alebo v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli a rýchlejšie sa opiekli.

Na panvici rozohrejte olej a kalerábové plátky opekajte z oboch strán dozlatista – približne 4–5 minút na každej strane.

Príprava marinády:

V malej miske zmiešajte hrubú horčicu, rastlinný jogurt alebo majonézu, citrónovú šťavu, javorový sirup, soľ a korenie.

Zapekanie steakov:

 

 

Opečené kalerábové steaky potrite z oboch strán pripravenou marinádou. Uložte ich na plech (môžete ich pridať aj k zelenine v posledných minútach pečenia) a dajte zapiecť na ďalších 10–12 minút, kým marináda jemne skaramelizuje a povrch bude chrumkavý.

Servírovanie:

Na tanier naservírujte pečenú zeleninu a pridajte kalerábový steak. Pokrm môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo podávať s obľúbeným dipom, napríklad cesnakovým či bylinkovým.

Tip na záver:

 

 

Do marinády môžete pridať aj štipku údenej papriky alebo čili, ak preferujete výraznejšie chute. Tento recept je skvelý ako hlavné vegetariánske jedlo alebo zaujímavá príloha ku grilovaniu.

Inšpiráciu na prípravu steakov z kalerábu nájdete na tomto videu:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes