Ak hľadáte rýchle, chutné a zároveň zdravšie jedlo, tieto šťavnaté pečené fašírky s cuketou sú presne to pravé.
Tradičné mäsové fašírky dostávajú vďaka cukete nový rozmer – sú ľahšie, jemnejšie a neuveriteľne šťavnaté.
Ide o výborný spôsob, ako do jedla nenápadne zakomponovať zeleninu – či už pre seba, deti, alebo pre tých, ktorí ju inak veľmi neobľubujú.
Navyše sa pripravujú v rúre, takže sa zaobídu bez vyprážania a zbytočného tuku. Tento recept si určite obľúbite – nielen pre jeho jednoduchosť, ale aj pre univerzálnosť.
Fašírky sa výborne hodia k zemiakom, šalátu alebo len tak – s ľahkým jogurtovým dipom. Skvelé sú aj ako obed so sebou do práce.
Prečo je dobré pridať cuketu do mletého mäsa?
Zvýši šťavnatosť – cuketa obsahuje veľa vody, takže fašírky budú vláčne a nebudú suché.
Odľahčí jedlo – jedlo bude menej tučné a ľahšie stráviteľné.
Zlepší textúru – fašírky budú jemné a príjemné na pohryz.
Zvýši nutričnú hodnotu – cuketa obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.
Nenápadne pridáte zeleninu – ideálne pre deti alebo pre tých, ktorí bežne zeleninu nevyhľadávajú.
Ingrediencie (na približne 10 fašírok):
500 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového alebo zmiešaného)
1 stredne veľká cuketa (cca 200 g)
1 väčšia cibuľa
2–3 strúčiky cesnaku
1 vajce
2–3 PL strúhanky (prípadne ovsené vločky)
1 ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
1 ČL mletej rasce alebo majoránu (podľa chuti)
1 ČL sladkej mletej papriky
nasekané bylinky podľa chuti
trocha oleja na potretie
Postup:
Cuketu umyte, nešúpte a nahrubo nastrúhajte. Osoľte ju mierne a nechajte 10 minút odstáť, aby pustila vodu. Potom ju dôkladne vyžmýkajte.
Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak pretlačte.
V mise zmiešajte mleté mäso, nastrúhanú cuketu, cibuľu, cesnak, vajce, koreniny, bylinky a strúhanku.
Ak bude zmes príliš riedka, pridajte ešte trochu strúhanky.
Vytvarujte fašírky (ploché alebo guľaté, podľa preferencie) a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do vymastenej zapekacej misy. Vrch fašírok potrite trochou oleja.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25–30 minút.
V polovici pečenia ich otočte, aby sa rovnomerne upiekli z oboch strán.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)