Nastrúhať celú cuketu do mletého mäsa bol ten najlepší nápad: Tak chutné fašírky ste ešte nejedli – BEZ vyprážania!

Ľahké a nesmierne šťavnaté fašírky bez vyprážania - sú fantastické.

Ak hľadáte rýchle, chutné a zároveň zdravšie jedlo, tieto šťavnaté pečené fašírky s cuketou sú presne to pravé.

 

 

Tradičné mäsové fašírky dostávajú vďaka cukete nový rozmer – sú ľahšie, jemnejšie a neuveriteľne šťavnaté.

Ide o výborný spôsob, ako do jedla nenápadne zakomponovať zeleninu – či už pre seba, deti, alebo pre tých, ktorí ju inak veľmi neobľubujú.

Navyše sa pripravujú v rúre, takže sa zaobídu bez vyprážania a zbytočného tuku. Tento recept si určite obľúbite – nielen pre jeho jednoduchosť, ale aj pre univerzálnosť.

Fašírky sa výborne hodia k zemiakom, šalátu alebo len tak – s ľahkým jogurtovým dipom. Skvelé sú aj ako obed so sebou do práce.

Prečo je dobré pridať cuketu do mletého mäsa?

 

 

Zvýši šťavnatosť – cuketa obsahuje veľa vody, takže fašírky budú vláčne a nebudú suché.

Odľahčí jedlo – jedlo bude menej tučné a ľahšie stráviteľné.

Zlepší textúru – fašírky budú jemné a príjemné na pohryz.

Zvýši nutričnú hodnotu – cuketa obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

Nenápadne pridáte zeleninu – ideálne pre deti alebo pre tých, ktorí bežne zeleninu nevyhľadávajú.

Ingrediencie (na približne 10 fašírok):

 

 

500 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového alebo zmiešaného)

1 stredne veľká cuketa (cca 200 g)

1 väčšia cibuľa

2–3 strúčiky cesnaku

1 vajce

2–3 PL strúhanky (prípadne ovsené vločky)

1 ČL soli

½ ČL mletého čierneho korenia

1 ČL mletej rasce alebo majoránu (podľa chuti)

1 ČL sladkej mletej papriky

nasekané bylinky podľa chuti

trocha oleja na potretie

Postup:

Cuketu umyte, nešúpte a nahrubo nastrúhajte. Osoľte ju mierne a nechajte 10 minút odstáť, aby pustila vodu. Potom ju dôkladne vyžmýkajte.

 

 

Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak pretlačte.

V mise zmiešajte mleté mäso, nastrúhanú cuketu, cibuľu, cesnak, vajce, koreniny, bylinky a strúhanku.

Ak bude zmes príliš riedka, pridajte ešte trochu strúhanky.

Vytvarujte fašírky (ploché alebo guľaté, podľa preferencie) a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do vymastenej zapekacej misy. Vrch fašírok potrite trochou oleja.

Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25–30 minút.

V polovici pečenia ich otočte, aby sa rovnomerne upiekli z oboch strán.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes