Úžasný jahodový koláč s tvarohom: Cesto aj krém sa pečie spolu – nečakajte a skúste ho hneď!

Koláč chutí výborne teplý aj vychladený – ideálny aj ako dezert ku káve.

Ak hľadáte koláč, ktorý poteší každého pri stole – či už ku káve, na oslavu alebo len tak pre radosť – ste na správnom mieste.

 

 

Tento vláčny a šťavnatý jahodovo-tvarohový koláč spája jemné cesto, svieže ovocie a krémový tvaroh do dokonalej harmónie chutí.

Navyše, príprava je jednoduchá a zvládnete ju aj bez veľkých cukrárskych skúseností.

Ingrediencie:

Na cesto:

3 vajcia

1 čajová lyžička vanilkového cukru alebo extraktu

140 g (2/3 šálky) kryštálového cukru

štipka soli

100 ml (1/3 šálky) rastlinného oleja

150 ml (2/3 šálky) mlieka

200 g (1⅔ šálky) hladkej múky (alebo 8 kopcovitých polievkových lyžíc)

1 čajová lyžička prášku do pečiva

trochu oleja na vymastenie formy

Na tvarohovú plnku:

 

 

250 g jemného tvarohu

3 polievkové lyžice práškového cukru

1 vajce

Všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém

Na ovocnú vrstvu:

približne 350 g čerstvých jahôd (nakrájaných na polovice alebo štvrtiny)

Na dokončenie:

práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

Pripravte si jednoduché cesto:

 

 

Vajíčka vyšľahajte spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny.

Prilejte olej a mlieko, premiešajte.

Postupne pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešajte, kým nezískate hladké cesto.

Pripravte tvarohovú vrstvu:

V miske zmiešajte tvaroh, práškový cukor a vajce.

Rozmixujte ponorným mixérom na jemný krém bez hrudiek.

Zostavenie koláča:

 

 

Plech (cca 25×25 cm alebo menší hlboký plech) vymastite olejom.

Na dno nalejte približne polovicu cesta.

Rovnomerne rozotrite tvarohovú plnku.

Na vrch poukladajte kúsky jahôd. Zalejte zvyškom cesta a zarovnajte.

Pečenie:

 

 

Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne na 45 až 50 minút, kým nie je povrch zlatistý a stred prepečený.

Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Tipy na záver:

Namiesto jahôd môžete použiť aj iné sezónne ovocie, ako sú maliny, čučoriedky či marhule.

Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do tvarohovej vrstvy pridať citrónovú kôru.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes