Ak hľadáte koláč, ktorý poteší každého pri stole – či už ku káve, na oslavu alebo len tak pre radosť – ste na správnom mieste.
Tento vláčny a šťavnatý jahodovo-tvarohový koláč spája jemné cesto, svieže ovocie a krémový tvaroh do dokonalej harmónie chutí.
Navyše, príprava je jednoduchá a zvládnete ju aj bez veľkých cukrárskych skúseností.
Ingrediencie:
Na cesto:
3 vajcia
1 čajová lyžička vanilkového cukru alebo extraktu
140 g (2/3 šálky) kryštálového cukru
štipka soli
100 ml (1/3 šálky) rastlinného oleja
150 ml (2/3 šálky) mlieka
200 g (1⅔ šálky) hladkej múky (alebo 8 kopcovitých polievkových lyžíc)
1 čajová lyžička prášku do pečiva
trochu oleja na vymastenie formy
Na tvarohovú plnku:
250 g jemného tvarohu
3 polievkové lyžice práškového cukru
1 vajce
Všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém
Na ovocnú vrstvu:
približne 350 g čerstvých jahôd (nakrájaných na polovice alebo štvrtiny)
Na dokončenie:
práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
Pripravte si jednoduché cesto:
Vajíčka vyšľahajte spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny.
Prilejte olej a mlieko, premiešajte.
Postupne pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešajte, kým nezískate hladké cesto.
Pripravte tvarohovú vrstvu:
V miske zmiešajte tvaroh, práškový cukor a vajce.
Rozmixujte ponorným mixérom na jemný krém bez hrudiek.
Zostavenie koláča:
Plech (cca 25×25 cm alebo menší hlboký plech) vymastite olejom.
Na dno nalejte približne polovicu cesta.
Rovnomerne rozotrite tvarohovú plnku.
Na vrch poukladajte kúsky jahôd. Zalejte zvyškom cesta a zarovnajte.
Pečenie:
Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne na 45 až 50 minút, kým nie je povrch zlatistý a stred prepečený.
Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Tipy na záver:
Namiesto jahôd môžete použiť aj iné sezónne ovocie, ako sú maliny, čučoriedky či marhule.
Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do tvarohovej vrstvy pridať citrónovú kôru.