Perfektný jahodový koláč s tvarohom za 10 minút! Jednoduchý a chutný!

Ide o svieži, jemný a nadýchaný dezert, ktorý je ideálny na jar a leto, keď sú jahody najchutnejšie.

Piškótový koláč s tvarohovým krémom a jahodami, pripravený v okrúhlej forme na pečenie.

 

 

Ide o svieži, jemný a nadýchaný dezert, ktorý je ideálny na jar a leto, keď sú jahody najchutnejšie.

Tento koláč poteší nielen chuťové bunky, ale aj oko – vďaka kontrastu zlatého cesta, bieleho krému a červených jahôd.

Piškótový koláč s tvarohovým krémom a jahodami

Ingrediencie:

Na piškótové cesto:

4 vajcia

150 g kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

100 ml oleja

100 ml mlieka

200 g polohrubej múky

 

 

1 prášok do pečiva

Na tvarohový krém:

250 g jemného tvarohu

1 vajce

2–3 PL práškového cukru

1 balíček vanilkového pudingového prášku (nevarený)

2–3 PL kyslej smotany (voliteľne, pre krémovejšiu chuť)

Na vrch:

250–300 g čerstvých jahôd (prepolených alebo nakrájaných na štvrtiny)

Postup:

Oddelíme žĺtky a bielky a vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.

 

 

Vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.

Prilejeme olej a mlieko, zamiešame.

Primiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

Vylejeme cesto do vymastenej a papierom vystlanej tortovej formy (Ø 24–26 cm).

 

 

Pripravíme tvarohový krém: vymiešame tvaroh s vajcom, cukrom, vanilkovým pudingom (práškom) a prípadne smotanou.

Nanesieme tvarohový krém lyžicou na vrch piškótového cesta – nemusíme ho rozotierať, vytvorí pekné mramorovanie.

Poukladáme kúsky jahôd rovnomerne po povrchu koláča.

Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C (horný/dolný ohrev) približne 35–40 minút, alebo kým povrch jemne nezozlátne a špajľa nevyjde suchá.

Tipy:

 

 

Jahody môžete nahradiť aj iným ovocím – malinami, čučoriedkami alebo marhuľami.

Tvarohový krém môžete dochutiť citrónovou kôrou pre sviežosť.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes