Piškótový koláč s tvarohovým krémom a jahodami, pripravený v okrúhlej forme na pečenie.
Ide o svieži, jemný a nadýchaný dezert, ktorý je ideálny na jar a leto, keď sú jahody najchutnejšie.
Tento koláč poteší nielen chuťové bunky, ale aj oko – vďaka kontrastu zlatého cesta, bieleho krému a červených jahôd.
Piškótový koláč s tvarohovým krémom a jahodami
Ingrediencie:
Na piškótové cesto:
4 vajcia
150 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 ml oleja
100 ml mlieka
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Na tvarohový krém:
250 g jemného tvarohu
1 vajce
2–3 PL práškového cukru
1 balíček vanilkového pudingového prášku (nevarený)
2–3 PL kyslej smotany (voliteľne, pre krémovejšiu chuť)
Na vrch:
250–300 g čerstvých jahôd (prepolených alebo nakrájaných na štvrtiny)
Postup:
Oddelíme žĺtky a bielky a vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
Vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
Prilejeme olej a mlieko, zamiešame.
Primiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Vylejeme cesto do vymastenej a papierom vystlanej tortovej formy (Ø 24–26 cm).
Pripravíme tvarohový krém: vymiešame tvaroh s vajcom, cukrom, vanilkovým pudingom (práškom) a prípadne smotanou.
Nanesieme tvarohový krém lyžicou na vrch piškótového cesta – nemusíme ho rozotierať, vytvorí pekné mramorovanie.
Poukladáme kúsky jahôd rovnomerne po povrchu koláča.
Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C (horný/dolný ohrev) približne 35–40 minút, alebo kým povrch jemne nezozlátne a špajľa nevyjde suchá.
Tipy:
Jahody môžete nahradiť aj iným ovocím – malinami, čučoriedkami alebo marhuľami.
Tvarohový krém môžete dochutiť citrónovou kôrou pre sviežosť.