Ak hľadáte zdravú, osviežujúcu a rýchlu pochúťku na horúce dni, táto domáca ovocná zmrzlina je ideálnou voľbou.
Pripravíme si ju len z niekoľkých bežne dostupných surovín – mrazeného ovocia, mlieka a trochy cukru – bez zbytočných prísad či konzervantov.
Vďaka banánu a broskyni má krémovú konzistenciu a príjemne sladkú chuť, ktorú osvieži jemná kyslosť mrazeného citróna.
Domáca ovocná zmrzlina z mixéra
Potrebujeme:
1,5 ks mrazeného banánu
1/2 mrazenej broskyne
100 ml mlieka (3,2 % alebo 2,5 %) – pred použitím ho dáme na 5–10 minút do mrazničky
1 PL práškového cukru
10 g vanilkového cukru
2 malé kúsky mrazeného citróna (alebo podľa chuti)
Postup:
Pred mrazením si ovocie očistíme, umyjeme a osušíme.
Následne nakrájame na menšie kúsky a odložíme do čistej dózy zamraziť.
Do výkonného mixéra vložíme mrazený banán, broskyňu a citrón.
Pridáme práškový cukor, vanilkový cukor a vychladené mlieko.
Všetko spolu mixujeme, kým nezískame hladkú a krémovú konzistenciu.
Zmrzlinu môžeme okamžite podávať ako „soft“ verziu, alebo ju dáme ešte na 30–60 minút do mrazničky, ak ju chceme tuhšiu.
Tip:
Ak chceme zmrzlinu bez pridaného cukru, môžeme vynechať oba druhy cukru – ovocie je prirodzene sladké.
Zdravá jahodovo-jogurtová zmrzlina za 5 minút
Táto zmrzlina je plná ovocia, bielkovín a bez umelých prísad – ideálna ako zdravý dezert alebo osviežujúca desiata.
Potrebujeme:
2 hrste mrazených jahôd
1 banán (mrazený alebo čerstvý)
100 g gréckeho jogurtu (môže byť aj nízkotučný)
1–2 ČL medu alebo agávového sirupu (podľa chuti)
Šťava z 1/4 citróna (voliteľne – pre sviežosť)
Postup:
Všetky suroviny vložíme do výkonného mixéra.
Mixujeme, kým nezískame hladkú a hustú konzistenciu zmrzliny.
Podávame okamžite, prípadne dáme na 20–30 minút schladiť do mrazničky, ak chceme tuhšiu textúru.
Tip:
Ak chceme zmrzlinu vegánsku, použijeme rastlinný jogurt (napr. kokosový alebo mandľový) a namiesto medu použijeme javorový sirup.
Dobrú chuť!