Pripravte si doma obľúbenú slovenskú kulinársku klasiku – bravčové mäso s tarhoňou.
Týmto jedlom u náš doma nikdy nikto nepohrdne.
Jednoduchý a rýchly recept na chutné bravčové mäso s haluškami.
Potrebujeme:
cibuľu
rastlinný olej
bravčové mäso (karé)
soľ
mletú rascu
mletú sladkú papriku
vodu
mleté čierne korenie
mrazený hrášok a kukuricu
1/2 ČL hladkej múky
1 dcl vody
Postup:
V hrnci zohrejeme olej. Ošúpeme cibuľu a nakrájame na malé kocky.
Potom cibuľu pridáme do hrnca.
Smažíme, kým nebude priehľadná.
Bravčové mäso nakrájame na kocky.
Nakrájané mäso vložíme do hrnca.
Premiešame.
Dochutíme soľou a čiernym korením.
Zamiešame a varíme, kým mäso nepustí šťavu.
Potom pridáme mletú rascu a papriku.
Zamiešame a necháme chvíľu variť.
Potom mäso podlejeme vodou a premiešame.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme 40 minút.
Keď mäso zmäkne, pridáme hrášok a kukuricu.
Prikryjeme a dusíme spolu 5 minút.
V malej miske zmiešame múku s vodou.
Zmesou zahustíme mäso, dôkladne premiešame, prikryjeme a dusíme ďalších 5 minút.
Na jednoduché prílohové halušky
Ingrediencie:
300 g polohrubej múky
1 vajce
cca 150 ml vody
1/2 ČL soli
Postup:
Do misky nasypte múku, pridajte vajce, soľ a postupne prilievajte vodu. Všetko dobre premiešajte, kým nevznikne polotuhé, mierne lepivé cesto. Konzistencia by mala byť taká, aby cesto pomaly prepadávalo cez haluškovač alebo lyžicu.
Do veľkého hrnca dajte zovrieť osolenú vodu.
Keď voda vrie, cez haluškovač (alebo cez sitko s väčšími otvormi) pretlačte cesto priamo do vody. Môžete tiež použiť lyžicu a hádzať malé kúsky cesta.
Halušky varte 2–3 minúty, alebo kým nevyplávajú na povrch. Potom ich ešte krátko povarte.
Hotové halušky sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby sa nezlepili.