Jemný, svieži a ideálny na jar či začiatok leta – taký je tento jahodovo-rebarborový zákusok s mascarpone.
Kombinácia sladkých jahôd a jemne kyslastej rebarbory vytvára dokonale vyváženú chuť, ktorú dopĺňa nadýchaná piškóta a lahodný mascarpone krém.
Zákusok je ľahký, svieži a vďaka dvom vrstvám krému pôsobí výnimočne aj na slávnostnejších príležitostiach.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, pripravíte ho bez zložitého zdobenia či špeciálnych techník – stačí niekoľko základných surovín a trochu trpezlivosti pri chladení. Ak hľadáte dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom, práve ste ho našli.
Potrebujeme:
Piškóta:
5 vajec
150 g kryštálového cukru
150 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
Krém:
250 g mascarpone
250 g jemného tvarohu
200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
80 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Ovocná vrstva:
200 g čerstvých jahôd
200 g rebarbory (nakrájanej na malé kúsky)
2–3 PL trstinového cukru
1 PL citrónovej šťavy
1 PL kukuričného škrobu (voliteľné – na zahustenie)
Postup:
Piškóta:
Vajcia vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do nadýchanej peny. Jemne primiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 12–15 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
Pripravte ovocnú zmes:
Jahody a rebarboru nakrájajte, posypte trstinovým cukrom, tiež podlejte citrónovou šťavou a krátko povarte (asi 5–7 minút), kým ovocie zmäkne.
Ak je zmes príliš riedka, zahustite ju škrobom rozmiešaným v troche vody. Nechajte vychladnúť.
Vyšľahajte krém:
Mascarpone, tvaroh, vanilkový a práškový cukor dobre premiešajte. Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne vmiešajte do krémovej zmesi. Krém by mal byť hladký a pevný.
Prekrojte piškótu:
Vychladnutý plát piškóty pozdĺžne rozrežte na dve rovnaké časti.
Zostavte koláč:
Krém rozdelíme na 3 časti.
Spodnú časť piškóty natrite prvú časť krému. Naň rovnomerne rozložte vychladnutú ovocnú zmes a potom rovnomerne natrite ďalšiu časťou krému. Prikryte druhou časťou piškóty a vrch natrite zvyšným krémom.
Ozdobte a nechajte stuhnúť:
Povrch dozdobte čerstvými jahodami, prípadne lístkami mäty alebo mandľovými lupienkami. Na záver koláč uložte do chladničky na minimálne 2–3 hodiny, ideálne cez noc, aby poriadne stuhol.
Tip:
Do krému môžete pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry pre sviežejšiu chuť.
Na ľahšie krájanie odporúčame použiť zúbkovaný nôž a servírovať vychladené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)