Jahodovo-rebarborový koláč s mascarpone: Niečo tak dobré z jahôd ste ešte nejedli!

Ak hľadáte dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom, práve ste ho našli.

Jemný, svieži a ideálny na jar či začiatok leta – taký je tento jahodovo-rebarborový zákusok s mascarpone.

 

 

Kombinácia sladkých jahôd a jemne kyslastej rebarbory vytvára dokonale vyváženú chuť, ktorú dopĺňa nadýchaná piškóta a lahodný mascarpone krém.

Zákusok je ľahký, svieži a vďaka dvom vrstvám krému pôsobí výnimočne aj na slávnostnejších príležitostiach.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Navyše, pripravíte ho bez zložitého zdobenia či špeciálnych techník – stačí niekoľko základných surovín a trochu trpezlivosti pri chladení. Ak hľadáte dezert, ktorý očarí chuťou aj vzhľadom, práve ste ho našli.

Potrebujeme:

Piškóta:

5 vajec

150 g kryštálového cukru

150 g polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva

štipka soli

Krém:

 

 

250 g mascarpone

250 g jemného tvarohu

200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)

80 g práškového cukru

1 balíček vanilkového cukru

Ovocná vrstva:

 

 

200 g čerstvých jahôd

200 g rebarbory (nakrájanej na malé kúsky)

2–3 PL trstinového cukru

1 PL citrónovej šťavy

1 PL kukuričného škrobu (voliteľné – na zahustenie)

Postup:

Piškóta:

Vajcia vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do nadýchanej peny. Jemne primiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.

 

 

Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 12–15 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Pripravte ovocnú zmes:

Jahody a rebarboru nakrájajte, posypte trstinovým cukrom, tiež podlejte citrónovou šťavou a krátko povarte (asi 5–7 minút), kým ovocie zmäkne.

Ak je zmes príliš riedka, zahustite ju škrobom rozmiešaným v troche vody. Nechajte vychladnúť.

Vyšľahajte krém:

Mascarpone, tvaroh, vanilkový a práškový cukor dobre premiešajte. Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne vmiešajte do krémovej zmesi. Krém by mal byť hladký a pevný.

Prekrojte piškótu:

Vychladnutý plát piškóty pozdĺžne rozrežte na dve rovnaké časti.

Zostavte koláč:

Krém rozdelíme na 3 časti.

Spodnú časť piškóty natrite prvú časť krému. Naň rovnomerne rozložte vychladnutú ovocnú zmes a potom rovnomerne natrite ďalšiu časťou krému. Prikryte druhou časťou piškóty a vrch natrite zvyšným krémom.

Ozdobte a nechajte stuhnúť:

 

 

Povrch dozdobte čerstvými jahodami, prípadne lístkami mäty alebo mandľovými lupienkami. Na záver koláč uložte do chladničky na minimálne 2–3 hodiny, ideálne cez noc, aby poriadne stuhol.

Tip:

Do krému môžete pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry pre sviežejšiu chuť.

Na ľahšie krájanie odporúčame použiť zúbkovaný nôž a servírovať vychladené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes