Zdravý, omnoho chudší a skutočne výborný balkánsky syr si vyrobíte skoro zadarmo u vás doma.
Stačí vám obyčajný lacný tvaroh a slaná voda.
Tento postup mám odskúšaný už hádam tisíckrát, ak máte radi tento druh syra, určite skúste, je to výborné!
Potrebujeme:
1 tvaroh mäkký (nie vanička)
½ litra vody
20 g soli
Postup:
Z vody a soli si pripravíme nálev – slaný roztok.
Nálev prelejeme do uzatvárateľnej dózy a vložíme do nej tvaroh (ja som použila tvaroh z Lidu 4%).
Do nálevu môžete dať aj štipku pálivého korenia alebo napríklad bylinky.
V náleve nechajte minimálne týždeň, ideálne je 10 dní, aby syr dobre nasiakol nálevom.
Potom stačí len ochutnať a zhodnotiť svoj výtvor – chuť je skutočne na nerozoznanie od pravého balkánskeho syra.
Akurát je to omnoho lacnejšie!
autor: Miška T.
Druhý recept priamo z Balkánu
Potrebujeme:
2 litre plnotučného mlieka (čerstvé alebo trvanlivé)
3–4 lyžice octu (alebo citrónovej šťavy)
1–2 lyžičky soli
voda na soľný nálev
Postup:
Mlieko nalejeme do hrnca a zohrievame ho na takmer bod varu (okolo 90 °C).
Začnieme miešať, aby sa neprichytilo.
Keď je mlieko horúce, pomaly pridáme ocot alebo citrónovú šťavu.
Mlieko sa okamžite začne zrážať – uvidíme biele vločky a žltkastú srvátku.
Keď sa mlieko úplne zrazí, prelejeme obsah cez cedník vystlaný gázou alebo čistou látkou.
Zabaľte zrazeninu do gázy, jemne stlačte a nechajte odkvapkať aspoň 1–2 hodiny.
Čím dlhšie necháte, tým bude syr tuhší.
Po odkvapkaní syr rozbaľte, posoľte podľa chuti a jemne premiešajte.
Ak chcete, môžete ho ešte vložiť na pár hodín do slabého soľného nálevu (napr. 30–40 g soli na 1 liter vody).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)