Priateľ z Chorvátska mi ukázal, ako sa robí domáci BALKÁNSKY SYR. Už si ho nikdy nekúpim v obchode!

Recept na domáci balkánsky syr skoro zadarmo. Keby som vedela, že je to také jednoduché, už dávno by ho prestala kupovať v obchode!

Zdravý, omnoho chudší a skutočne výborný balkánsky syr si vyrobíte skoro zadarmo u vás doma.

 

 

Stačí vám obyčajný lacný tvaroh a slaná voda.

Tento postup mám odskúšaný už hádam tisíckrát, ak máte radi tento druh syra, určite skúste, je to výborné!

Potrebujeme:

1 tvaroh mäkký (nie vanička)

½ litra vody

20 g soli

Postup:

Z vody a soli si pripravíme nálev – slaný roztok.

 

 

Nálev prelejeme do uzatvárateľnej dózy a vložíme do nej tvaroh (ja som použila tvaroh z Lidu 4%).

Do nálevu môžete dať aj štipku pálivého korenia alebo napríklad bylinky.

V náleve nechajte minimálne týždeň, ideálne je 10 dní, aby syr dobre nasiakol nálevom.

 

 

Potom stačí len ochutnať a zhodnotiť svoj výtvor – chuť je skutočne na nerozoznanie od pravého balkánskeho syra.

Akurát je to omnoho lacnejšie!

autor: Miška T.

Druhý recept priamo z Balkánu

Potrebujeme:

2 litre plnotučného mlieka (čerstvé alebo trvanlivé)

3–4 lyžice octu (alebo citrónovej šťavy)

1–2 lyžičky soli

voda na soľný nálev

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca a zohrievame ho na takmer bod varu (okolo 90 °C).

 

 

Začnieme miešať, aby sa neprichytilo.

Keď je mlieko horúce, pomaly pridáme ocot alebo citrónovú šťavu.

Mlieko sa okamžite začne zrážať – uvidíme biele vločky a žltkastú srvátku.

Keď sa mlieko úplne zrazí, prelejeme obsah cez cedník vystlaný gázou alebo čistou látkou.

 

 

Zabaľte zrazeninu do gázy, jemne stlačte a nechajte odkvapkať aspoň 1–2 hodiny.

Čím dlhšie necháte, tým bude syr tuhší.

Po odkvapkaní syr rozbaľte, posoľte podľa chuti a jemne premiešajte.

Ak chcete, môžete ho ešte vložiť na pár hodín do slabého soľného nálevu (napr. 30–40 g soli na 1 liter vody).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes