Zavárané jahody BEZ varenia nálevu, chutia vynikajúco: Kto raz vyskúša, nič iné už nehľadá!

Vynikajúci recept, ako pripraviť jahody bez varenia nálevu. tento recept som vyskúšala pár rokov dozadu a odvedy takto zaváram každé ovocie. 

Vynikajúci recept, ako pripraviť jahody bez varenia nálevu. tento recept som vyskúšala pár rokov dozadu a odvedy takto zaváram každé ovocie. 

 

 

Okrem receptu na jahody bez varenia nálevu, mám pre vás aj skvelý recept na jahody zavárané zdravým spôsobom bez cukru.

Neváhajte a skúste oba spôsoby, prvý vám ušetrí čas a druhý prospeje vášmu zdraviu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Jahody

Kr. cukor

Postup:

Na 3 kg očistených jahôd nasypte 1 kg cukru. Jahody občas premiešajte a prikryté odložte na 12 až 24 hodín do chladu.

 

 

Potom vložte jahody do sterilizovaných fliaš, úplne zalejte vlastnou šťavou a zatvorte viečkom.

Voda v sterilizačnom hrnci nesmie presahovať viečka.

Keď teplota dosiahne 100 °C, ihneď zložte hrniec zo sporáka a zaváraniny nechajte v hrnci vychladnúť. To je všetko.

Druhý recept na ZDRAVÉ zavárané jahody

 

 

Potrebujeme:

1 kg čerstvých jahôd

1/2 šálky jablkovej šťavy

1/4 šálky citrónovej šťavy

2 lyžice medu alebo javorového sirupu (podľa chuti)

Voliteľné:

1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

Jahody umyte, zbavte stopiek a nakrájajte na menšie kúsky.

 

 

V hrnci zmiešajte jahody, jablkovú šťavu a citrónovú šťavu.

Varte na miernom ohni, kým jahody nezmäknú a šťava nezačne hustnúť (asi 10-15 minút).

Ak chcete, pridajte med alebo javorový sirup a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.

Varte ešte 5 minút, alebo kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu.

 

 

Horúcu zmes nalejte do sterilizovaných pohárov, pričom nechajte asi 1 cm voľného miesta na vrchu.

Poháre pevne uzavrite viečkami.

Poháre vložte do veľkého hrnca s vriacou vodou, pričom voda by mala siahať asi 2 cm pod viečka.

Priveďte vodu do varu a varte 10 minút.

 

 

Opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote.

Po vychladnutí skontrolujte, či sú viečka správne uzavreté (mali by byť vtiahnuté dovnútra). Ak nie sú, zopakujte proces varenia.

Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: youtube

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes