Vynikajúci recept, ako pripraviť jahody bez varenia nálevu. tento recept som vyskúšala pár rokov dozadu a odvedy takto zaváram každé ovocie.
Okrem receptu na jahody bez varenia nálevu, mám pre vás aj skvelý recept na jahody zavárané zdravým spôsobom bez cukru.
Neváhajte a skúste oba spôsoby, prvý vám ušetrí čas a druhý prospeje vášmu zdraviu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Jahody
Kr. cukor
Postup:
Na 3 kg očistených jahôd nasypte 1 kg cukru. Jahody občas premiešajte a prikryté odložte na 12 až 24 hodín do chladu.
Potom vložte jahody do sterilizovaných fliaš, úplne zalejte vlastnou šťavou a zatvorte viečkom.
Voda v sterilizačnom hrnci nesmie presahovať viečka.
Keď teplota dosiahne 100 °C, ihneď zložte hrniec zo sporáka a zaváraniny nechajte v hrnci vychladnúť. To je všetko.
Druhý recept na ZDRAVÉ zavárané jahody
Potrebujeme:
1 kg čerstvých jahôd
1/2 šálky jablkovej šťavy
1/4 šálky citrónovej šťavy
2 lyžice medu alebo javorového sirupu (podľa chuti)
Voliteľné:
1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
Jahody umyte, zbavte stopiek a nakrájajte na menšie kúsky.
V hrnci zmiešajte jahody, jablkovú šťavu a citrónovú šťavu.
Varte na miernom ohni, kým jahody nezmäknú a šťava nezačne hustnúť (asi 10-15 minút).
Ak chcete, pridajte med alebo javorový sirup a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
Varte ešte 5 minút, alebo kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu.
Horúcu zmes nalejte do sterilizovaných pohárov, pričom nechajte asi 1 cm voľného miesta na vrchu.
Poháre pevne uzavrite viečkami.
Poháre vložte do veľkého hrnca s vriacou vodou, pričom voda by mala siahať asi 2 cm pod viečka.
Priveďte vodu do varu a varte 10 minút.
Opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote.
Po vychladnutí skontrolujte, či sú viečka správne uzavreté (mali by byť vtiahnuté dovnútra). Ak nie sú, zopakujte proces varenia.
Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: youtube