Starká nás učila, že púpava najviac pomáha žlčníku a pečeni.
Rastlinka obsahuje okrem železa a vápnika aj mimoriadne veľa vitamínu C a B2, preto je vhodná na detoxikáciu organizmu a krvi.
Púpavový sirup sme tiež vždy pridávali do čajov, keď nás trápil kašeľ prechladnutie.
Tiež ide o výbornú prírodnú pomoc proti stresu a únave. Skúste ho letných limonád aj na sladenie dezertov, je naozaj výborný a zachová si všetky vitamíny.
Skaldujte ho na chladnejšom mieste.
Účinky púpavového sirupu na zdravie
Púpavový sirup, podobne ako púpavový med, ponúka celý rad potenciálnych zdravotných výhod. Vyrába sa z kvetov púpavy a často sa používa ako prírodný prostriedok. Tu sú niektoré z tradičných použití a potenciálnych účinkov púpavového sirupu na zdravie:
Podpora pečene a detoxikácia: Púpava je známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami a púpavový sirup podporuje zdravú funkciu pečene a pomáhať pri odstraňovaní toxínov z tela.
Podpora trávenia: Púpavový sirup stimuluje trávenie, zlepšovať chuť do jedla a zmierňovať zápchu.
Posilnenie imunity: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov púpavový sirup posilňuje imunitný systém a pomáha chrániť telo pred infekciami.
Úľava od kašľa a bolesti hrdla: Púpavový sirup sa tradične používa na upokojenie kašľa a bolesti hrdla, vďaka jeho potenciálnym protizápalovým a expektoračným vlastnostiam.
Zmiernenie alergií: Niektorí ľudia používajú púpavový sirup na zmiernenie symptómov sezónnych alergií, hoci sú potrebné ďalšie vedecké dôkazy na potvrdenie tejto účinnosti.
Podpora zdravia pokožky: Antioxidanty v púpave môžu prispievať k zdravej pokožke tým, že chránia pred oxidačným stresom a podporujú hojenie rán.
Rovnako ako pri iných prírodných prostriedkoch, je dôležité používať púpavový sirup s mierou a poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate lieky.
Potrebujeme:
500 ks púpavové kvety
1 balíček kyselina sorbová
4 ČL kyselina citrónová
1,5 kg cukor
Postup:
Natrhané púpavové kvety prepláchneme a dáme do nádoby.
Pridáme kyselinu sorbovú a kyselinu citrónovú.
Zalejeme tromi litrami vody.
Zakryjeme a necháme 3 dni lúhovať.
Scedíme cez jemné sitko, pridáme 1,5kg cukru a miešame, kým sa cukor neroztopí.
Spravíme si skúšobný pohár, ochutnáme a podľa potreby môžme ešte pridať kyselinu citrónovú.
Naplníme do fliaš. Sirup je trošku redší ale výborný.