Klenot z Liptova: Starý recept na najlepšie pečené Švábovníky s cibuľkou a slaninkou!

Starý, dlho hľadaný recept: Liptovské Švábovníky s cibuľkou

Jedlo, ktoré dobre poznala už moja stará mama a aj jej predkovia z Liptova. Hoci dnes žijem inde, tento recept si si uchovávam ako rodinný klenot!

Potrebujeme (na 16 kusov):

500 g hladkej múky

250 ml mlieka

1 lyžicu bravčovej masti

1 lyžičku soli

Štipku cukru

20 g droždia

Náplň:

400 g zemiakov

100 g slaninky

2 ks cibule

400 g bryndze

Soľ a čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Potom zlejeme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame. Slaninku nakrájame nadrobno a opražíme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a spolu so slaninkou opražíme dozlatista. Ak slaninka pustila príliš veľa tuku, môžeme ho scediť a dať bokom. Slaninku a cibuľku zmiešame so zemiakmi, bryndzou, osolíme, okoreníme a vypracujeme jednotnú hmotu.

Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvoríme kvások. Potom pridáme múku, masť, soľ a vypracujeme jednotné cesto. Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 50 stupňov a necháme 45 min. vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 kusov – menších guličiek. Tie v rukách vyformujeme do tvaru menšej placky. Na placku uložíme približne 1 lyžicu zemiakovej náplne a zabalíme tak,a by náplň bola v strede. Potom rozvaľkáme na tenšie placky.

Placky majú priemer asi 12 cm a hrubé asi pol centimetra.

Placky uložíme na vymastený plech (ja som používala masť) a masťou ešte aj potrieme vrch. Pečieme pri teplote 220 stupňov 15 minút. Potom obrátime a pečieme ešte 10-15 minút (alebo sledujeme, kedy je povrch zlatistý).

Necháme vychladnúť a môžeme podávať!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes