Vedeli ste, že výborný syr sa dá vyrobiť len z mlieka a octu, prípadne citrónovej šťavy? Ocot, podobne ako citrónová šťava, obsahuje kyselinu, ktorá spôsobí zrazenie mliečnych bielkovín a oddelenie syreniny od srvátky.
Vďaka tejto reakcii nepotrebujete pri príprave syra syridlo. Prinášame vám starý pastiersky recept na vynikajúci domáci syr.
Recept na pastiersky syr z mlieka a octu
Potrebujeme:
1 liter plnotučného mlieka (čím tučnejšie, tým lepší výsledok)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2-3 polievkové lyžice octu (biely vínny ocot alebo jablčný ocot sú najvhodnejšie)
Štipka soli (podľa chuti)
Voliteľné:
bylinky
korenie podľa chuti
Postup:
Nalejte mlieko do hrnca s hrubým dnom a pomaly ho zohrievajte na strednom ohni.
Občas miešajte, aby sa nepripálilo. Mlieko by sa nemalo variť, ideálna teplota je tesne pred bodom varu (okolo 90-95 °C).
Ak nemáte teplomer, zohrievajte ho, kým neuvidíte paru a drobné bublinky po okrajoch hrnca.
Keď je mlieko horúce, stiahnite ho z ohňa a pomaly za stáleho miešania pridávajte ocot.
Začnite s 2 lyžicami a ak sa mlieko dostatočne nezrazí, pridajte ešte jednu.
Mlieko by sa malo začať okamžite zrážať a oddeľovať sa na pevnú bielu hmotu (syreninu) a žltkastú tekutinu (srvátku).
Nechajte zmes stáť asi 10-15 minút, aby sa syrenina dobre oddelila od srvátky.
Pripravte si cedník a vyložte ho čistou gázou (dvojitou alebo trojitou vrstvou) alebo tenkou bavlnenou utierkou. Prelejte zrazenú mliečnu zmes cez cedník.
Nechajte srvátku odkvapkať. Môžete jemne stlačiť syreninu v gáze, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, ale nerobte to príliš silno, aby syr nebol suchý.
Ak chcete, môžete syr v tejto fáze osoliť podľa chuti a pridať nasekané bylinky alebo korenie.
Syr môžete nechať v gáze a vytvarovať do guľôčky alebo ho preložiť do misky alebo formičky a nechať vychladnúť v chladničke, aby stuhol.
Poznámky:
Použitie octu môže dať syru ostrejšiu chuť v porovnaní so syrom vyrobeným s citrónovou šťavou.
Množstvo octu môže závisieť od tučnosti mlieka a jeho kvality.
Čím dlhšie necháte syr odkvapkávať, tým bude pevnejší.
Tento postup vám umožní vyrobiť jednoduchý domáci syr, ktorý môžete použiť rôzne.
Syr z mlieka a citrónovej šťavy
Potrebujeme:
1 liter plnotučného mlieka (čím tučnejšie, tým lepší výsledok)
4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Štipka soli (podľa chuti)
Postup:
Nalejte mlieko do hrnca s hrubým dnom a pomaly ho zohrievajte na strednom ohni. Občas miešajte, aby sa nepripálilo. Mlieko by sa nemalo variť, ideálna teplota je tesne pred bodom varu (okolo 90-95 °C).
Ak nemáte teplomer, zohrievajte ho, kým neuvidíte paru a drobné bublinky po okrajoch hrnca. Keď je mlieko horúce, stiahnite ho z ohňa a pomaly za stáleho miešania pridávajte citrónovú šťavu.
Mlieko by sa malo začať okamžite zrážať a oddeľovať sa na pevnú bielu hmotu (syreninu) a žltkastú tekutinu (srvátku). Ak sa mlieko nezráža dostatočne, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.
echajte zmes stáť asi 10-15 minút, aby sa syrenina dobre oddelila od srvátky. Pripravte si cedník a vyložte ho čistou gázou (dvojitou alebo trojitou vrstvou) alebo tenkou bavlnenou utierkou. Prelejte zrazenú mliečnu zmes cez cedník.
Nechajte srvátku odkvapkať. Môžete jemne stlačiť syreninu v gáze, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, ale nerobte to príliš silno, aby syr nebol suchý.
Ak chcete, môžete syr v tejto fáze osoliť podľa chuti a prípadne pridať nasekané bylinky. Syr môžete nechať v gáze a vytvarovať do guľôčky alebo ho preložiť do misky alebo formičky a nechať vychladnúť v chladničke, aby stuhol.