Domáci VEĽKONOČNÝ syr: Tradičný pastiersky recept!

Vedeli ste, že výborný syr sa dá vyrobiť len z mlieka a octu, prípadne citrónovej šťavy? Ocot, podobne ako citrónová šťava, obsahuje kyselinu, ktorá spôsobí zrazenie mliečnych bielkovín a oddelenie syreniny od srvátky.

 

 

Vďaka tejto reakcii nepotrebujete pri príprave syra syridlo. Prinášame vám starý pastiersky recept na vynikajúci domáci syr.

Recept na pastiersky syr z mlieka a octu

Potrebujeme:

1 liter plnotučného mlieka (čím tučnejšie, tým lepší výsledok)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2-3 polievkové lyžice octu (biely vínny ocot alebo jablčný ocot sú najvhodnejšie)

Štipka soli (podľa chuti)

Voliteľné:

bylinky

korenie podľa chuti

Postup:

Nalejte mlieko do hrnca s hrubým dnom a pomaly ho zohrievajte na strednom ohni.

 

 

Občas miešajte, aby sa nepripálilo. Mlieko by sa nemalo variť, ideálna teplota je tesne pred bodom varu (okolo 90-95 °C).

Ak nemáte teplomer, zohrievajte ho, kým neuvidíte paru a drobné bublinky po okrajoch hrnca.

Keď je mlieko horúce, stiahnite ho z ohňa a pomaly za stáleho miešania pridávajte ocot.

 

 

Začnite s 2 lyžicami a ak sa mlieko dostatočne nezrazí, pridajte ešte jednu.

Mlieko by sa malo začať okamžite zrážať a oddeľovať sa na pevnú bielu hmotu (syreninu) a žltkastú tekutinu (srvátku).

Nechajte zmes stáť asi 10-15 minút, aby sa syrenina dobre oddelila od srvátky.

Pripravte si cedník a vyložte ho čistou gázou (dvojitou alebo trojitou vrstvou) alebo tenkou bavlnenou utierkou. Prelejte zrazenú mliečnu zmes cez cedník.

 

 

Nechajte srvátku odkvapkať. Môžete jemne stlačiť syreninu v gáze, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, ale nerobte to príliš silno, aby syr nebol suchý.

Ak chcete, môžete syr v tejto fáze osoliť podľa chuti a pridať nasekané bylinky alebo korenie.

Syr môžete nechať v gáze a vytvarovať do guľôčky alebo ho preložiť do misky alebo formičky a nechať vychladnúť v chladničke, aby stuhol.

Poznámky:

Použitie octu môže dať syru ostrejšiu chuť v porovnaní so syrom vyrobeným s citrónovou šťavou.

 

 

Množstvo octu môže závisieť od tučnosti mlieka a jeho kvality.

Čím dlhšie necháte syr odkvapkávať, tým bude pevnejší.

Tento postup vám umožní vyrobiť jednoduchý domáci syr, ktorý môžete použiť rôzne.

Syr z mlieka a citrónovej šťavy

Potrebujeme:

1 liter plnotučného mlieka (čím tučnejšie, tým lepší výsledok)

4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Štipka soli (podľa chuti)

Postup:

 

 

Nalejte mlieko do hrnca s hrubým dnom a pomaly ho zohrievajte na strednom ohni. Občas miešajte, aby sa nepripálilo. Mlieko by sa nemalo variť, ideálna teplota je tesne pred bodom varu (okolo 90-95 °C).

Ak nemáte teplomer, zohrievajte ho, kým neuvidíte paru a drobné bublinky po okrajoch hrnca. Keď je mlieko horúce, stiahnite ho z ohňa a pomaly za stáleho miešania pridávajte citrónovú šťavu.

Mlieko by sa malo začať okamžite zrážať a oddeľovať sa na pevnú bielu hmotu (syreninu) a žltkastú tekutinu (srvátku). Ak sa mlieko nezráža dostatočne, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.

echajte zmes stáť asi 10-15 minút, aby sa syrenina dobre oddelila od srvátky. Pripravte si cedník a vyložte ho čistou gázou (dvojitou alebo trojitou vrstvou) alebo tenkou bavlnenou utierkou. Prelejte zrazenú mliečnu zmes cez cedník.

Nechajte srvátku odkvapkať. Môžete jemne stlačiť syreninu v gáze, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, ale nerobte to príliš silno, aby syr nebol suchý.

Ak chcete, môžete syr v tejto fáze osoliť podľa chuti a prípadne pridať nasekané bylinky. Syr môžete nechať v gáze a vytvarovať do guľôčky alebo ho preložiť do misky alebo formičky a nechať vychladnúť v chladničke, aby stuhol.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes