ŠPANIELSKE VTÁČKY: Jediný pravý a originálny recept!

Španielske vtáčky sú obľúbená klasika, ktorá nikdy nesklame.

 

 

Tieto chutné mäsové závitky plnené údenou slaninou, párkom, uhorkou, horčicou a vajcom uvareným natvrdo sú sýte, aromatické a ideálne k zemiakovej kaši alebo ryži.

Pripravte si s nami tento overený recept a preneste kúsok tradičnej kuchyne na váš stôl.

Ingrediencie:

8 tenkých plátkov hovädzieho mäsa (ideálne z roštenky alebo stehna)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

8 plátkov údeného slaniny

4 malé párky, prekrojené na polovicu

4 kyslé uhorky, nakrájané na štvrtiny

2 vajcia uvarené natvrdo, ošúpané a nakrájané na štvrtiny

2 lyžice horčice

Soľ

Mleté čierne korenie

1 väčšia cibuľa, nakrájaná nadrobno

2 lyžice rastlinného oleja alebo bravčovej masti

2 lyžice hladkej múky

500 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)

1 bobkový list

3-4 guľôčky celého čierneho korenia

Voliteľné:

lyžička mletej červenej papriky

Postup:

Plátky mäsa zľahka naklepte medzi dvoma vrstvami potravinárskej fólie. Osoľte a okoreňte z oboch strán.

 

 

Každý plátok mäsa potrite z jednej strany horčicou.

Na kraj položte plátok slaniny, polovicu párku, štvrtinu uhorky a štvrtinu vajca uvareného natvrdo.

Mäso pevne zrolujte a okraje upevnite špáradlami alebo kuchynskou niťou, aby sa vtáčiky počas varenia nerozpadli.

V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej alebo masť.

 

 

Opečieme vtáčiky zo všetkých strán dohneda. Vyberte ich z hrnca a odložte bokom.

Do toho istého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju do sklovita. Ak chcete, pridajte aj mletú červenú papriku a krátko orestujte.

Posypte cibuľu hladkou múkou a krátko orestujte za stáleho miešania.

Postupne prilievajte hovädzí vývar (alebo vodu) a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte bobkový list a guľôčky celého čierneho korenia.

 

 

Vráťte opečené vtáčiky do hrnca s omáčkou. Prikryte a duste na miernom ohni približne 60-90 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké.

Občas skontrolujte a v prípade potreby dolejte trochu vývaru alebo vody.

Po udusení vyberte vtáčiky z omáčky. Omáčku prepasírujte cez sitko (ak chcete hladkú omáčku) alebo ju nechajte tak. Podľa chuti ju môžete ešte dochutiť soľou a korením.

 

 

Španielske vtáčky podávajte horúce, preliate omáčkou, s obľúbenou prílohou, ako je zemiaková kaša, varené zemiaky alebo ryža.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes