Španielske vtáčky sú obľúbená klasika, ktorá nikdy nesklame.
Tieto chutné mäsové závitky plnené údenou slaninou, párkom, uhorkou, horčicou a vajcom uvareným natvrdo sú sýte, aromatické a ideálne k zemiakovej kaši alebo ryži.
Pripravte si s nami tento overený recept a preneste kúsok tradičnej kuchyne na váš stôl.
Ingrediencie:
8 tenkých plátkov hovädzieho mäsa (ideálne z roštenky alebo stehna)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
8 plátkov údeného slaniny
4 malé párky, prekrojené na polovicu
4 kyslé uhorky, nakrájané na štvrtiny
2 vajcia uvarené natvrdo, ošúpané a nakrájané na štvrtiny
2 lyžice horčice
Soľ
Mleté čierne korenie
1 väčšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
2 lyžice rastlinného oleja alebo bravčovej masti
2 lyžice hladkej múky
500 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
1 bobkový list
3-4 guľôčky celého čierneho korenia
Voliteľné:
lyžička mletej červenej papriky
Postup:
Plátky mäsa zľahka naklepte medzi dvoma vrstvami potravinárskej fólie. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
Každý plátok mäsa potrite z jednej strany horčicou.
Na kraj položte plátok slaniny, polovicu párku, štvrtinu uhorky a štvrtinu vajca uvareného natvrdo.
Mäso pevne zrolujte a okraje upevnite špáradlami alebo kuchynskou niťou, aby sa vtáčiky počas varenia nerozpadli.
V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej alebo masť.
Opečieme vtáčiky zo všetkých strán dohneda. Vyberte ich z hrnca a odložte bokom.
Do toho istého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju do sklovita. Ak chcete, pridajte aj mletú červenú papriku a krátko orestujte.
Posypte cibuľu hladkou múkou a krátko orestujte za stáleho miešania.
Postupne prilievajte hovädzí vývar (alebo vodu) a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte bobkový list a guľôčky celého čierneho korenia.
Vráťte opečené vtáčiky do hrnca s omáčkou. Prikryte a duste na miernom ohni približne 60-90 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké.
Občas skontrolujte a v prípade potreby dolejte trochu vývaru alebo vody.
Po udusení vyberte vtáčiky z omáčky. Omáčku prepasírujte cez sitko (ak chcete hladkú omáčku) alebo ju nechajte tak. Podľa chuti ju môžete ešte dochutiť soľou a korením.
Španielske vtáčky podávajte horúce, preliate omáčkou, s obľúbenou prílohou, ako je zemiaková kaša, varené zemiaky alebo ryža.
Dobrú chuť!