Veľkonočná plnka, známa aj ako hlavička, je neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola. Táto tradičná pochúťka, plná jarných bylín a údeného mäsa, symbolizuje koniec pôstu a príchod jari. Jej príprava je spojená s rodinnými tradíciami a recepty sa dedia z generácie na generáciu.
V tomto článku vám predstavíme overený recept, ako pripraviť tú najchutnejšiu veľkonočnú plnku, ktorá poteší celú rodinu.
Tajná prísada, ktorá vo veľkonočnej plnke našich babičiek nesmela chýbať
V tradičných receptoch na veľkonočnú plnku hrala svoju významnú úlohu jedna prísada – mladá žihľava. Tá sa do veľkonočnej plnky pridávala z niekoľkých dôvodov, ktoré sú spojené s tradíciami, symbolikou a praktickými aspektmi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Veľká noc je sviatok jari, ktorý oslavuje znovuzrodenie prírody. Žihľava je jednou z prvých jarných bylín, ktoré sa objavujú po zime, čím symbolizuje nový život a obnovu.
V minulosti, keď neboli dostupné celoročne všetky druhy zeleniny, bola žihľava jednou z prvých dostupných zelených bylín na jar. Jej pridávanie do veľkonočnej plnky bolo teda praktické a tradičné.
Nesmieme zabúdať ani na zdravotné výhody tejto zelene. Žihľava je bohatá na vitamíny (A, C, K), minerály (železo, vápnik, horčík) a antioxidanty. Pridáva tak do plnky nielen chuť, ale aj cenné živiny.
V ľudovej tradícii sa žihľave pripisovali očistné účinky a verilo sa, že pomáha očistiť telo po zime.
Na prípravu plnky potrebujeme:
5 rožky
4 vajcia
2 polievkové lyžice polohrubá múka
2 decilitre voda
250 gramov údené mäso
1 kus klobása
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
zväzok mladej žihlavy
Postup:
Staršie rožky pokrájame na tenké plátky. Pokrájané rožky vložíme do misy, zalejeme vlažnou vodou alebo mliekom, pridáme 4 vajcia, poriadne zamiešame.
Taktonecháme postáť 20 min.
Údené a klobásu pokrájame na malé kúsky.
V dvoch PL polohrubej múky zmiešame 1 ČL sódy bikarbóny.
Keď sú rožky zmäknuté, pridáme múku, mäso, klobásu, nasekanú žihľavu alebo petržlenovú vňať, pažítku a pod.
Najlepšie sa plnka spojí, ak ju poriadne pomiešate rukou.
Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme polohrubou alebo hrubou múkou, masu vložíme do formy a varechou utlačíme.
Pečieme 35 minút na 180 stupňoch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)