Veľkonočná plnka podľa tradičného receptu našich prababičiek: Do cesta dávali jednu tajnú prísadu!

Tradičná plnka podľa receptu našich prababičiek aj s jednou tajnou prísadou, na ktorú by sa nemalo zabúdať!

Veľkonočná plnka, známa aj ako hlavička, je neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola. Táto tradičná pochúťka, plná jarných bylín a údeného mäsa, symbolizuje koniec pôstu a príchod jari. Jej príprava je spojená s rodinnými tradíciami a recepty sa dedia z generácie na generáciu.

 

 

V tomto článku vám predstavíme overený recept, ako pripraviť tú najchutnejšiu veľkonočnú plnku, ktorá poteší celú rodinu.

Tajná prísada, ktorá vo veľkonočnej plnke našich babičiek nesmela chýbať

V tradičných receptoch na veľkonočnú plnku hrala svoju významnú úlohu jedna prísada – mladá žihľava. Tá sa do veľkonočnej plnky pridávala z niekoľkých dôvodov, ktoré sú spojené s tradíciami, symbolikou a praktickými aspektmi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Veľká noc je sviatok jari, ktorý oslavuje znovuzrodenie prírody. Žihľava je jednou z prvých jarných bylín, ktoré sa objavujú po zime, čím symbolizuje nový život a obnovu.

 

 

V minulosti, keď neboli dostupné celoročne všetky druhy zeleniny, bola žihľava jednou z prvých dostupných zelených bylín na jar. Jej pridávanie do veľkonočnej plnky bolo teda praktické a tradičné.

Nesmieme zabúdať ani na zdravotné výhody tejto zelene. Žihľava je bohatá na vitamíny (A, C, K), minerály (železo, vápnik, horčík) a antioxidanty. Pridáva tak do plnky nielen chuť, ale aj cenné živiny.

V ľudovej tradícii sa žihľave pripisovali očistné účinky a verilo sa, že pomáha očistiť telo po zime.

Na prípravu plnky potrebujeme:

 

 

5 rožky

4 vajcia

2 polievkové lyžice polohrubá múka

2 decilitre voda

250 gramov údené mäso

1 kus klobása

1 čajová lyžička sóda bikarbóna

zväzok mladej žihlavy

Postup:

Staršie rožky pokrájame na tenké plátky. Pokrájané rožky vložíme do misy, zalejeme vlažnou vodou alebo mliekom, pridáme 4 vajcia, poriadne zamiešame.

 

 

Taktonecháme postáť 20 min.

Údené a klobásu pokrájame na malé kúsky.

V dvoch PL polohrubej múky zmiešame 1 ČL sódy bikarbóny.

Keď sú rožky zmäknuté, pridáme múku, mäso, klobásu, nasekanú žihľavu alebo petržlenovú vňať, pažítku a pod.

 

 

Najlepšie sa plnka spojí, ak ju poriadne pomiešate rukou.

Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme polohrubou alebo hrubou múkou, masu vložíme do formy a varechou utlačíme.

Pečieme 35 minút na 180 stupňoch.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes