Perfektne upečené mäsko a kapusta – kombinácia, ktorá rozohráva symfóniu chutí a vôní. Toto tradičné jedlo, hlboko zakorenené v slovenskej kuchyni, je dokonalým príkladom toho, ako z jednoduchých surovín vykúzliť neodolateľnú pochúťku.
Pomaly pečené rebierka, šťavnaté a mäkké, sa harmonicky snúbia s kyslou kapustou, ktorá im dodáva sviežosť a jedinečný charakter.
Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý pohladí vašu dušu a naplní váš domov vôňou domácej pohody.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Poradíme vám aj kuchársky trik, vďaka ktorému ostane mäsko jemné, šťavnaté a nevysuší sa.
Potrebujeme:
1,5 kg bravčových rebier
10 strúčikov cesnaku
3-4 lyžice tuku
Soľ a korenie podľa chuti
1,5 dl vody
Na kapustový základ:
150 g údenej slaniny
2 červené cibule
1,5 lyžičky rasce
1,5 kg kyslá kapusta
Čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup:
Bravčové mäso nakrájame na primerané veľkosti a dôkladne osolíme.
Na panvici s hlbším dnom rozpustíme 3-4 lyžice bravčovej maste, mäso dvakrát otočíme v rozpálenom tuku, rýchlo opečieme, podľa chuti pridáme korenie.
Potom vezmeme očistené prekrojené strúčiky cesnaku a pridáme do rozpáleného tuku k mäsu.
Otočíme, krátko orestujeme s cesnakom, aby sa uvoľnili chute.
Podlejeme trochou vody a krátko podusíme pod pokrievkou.
Niekoľkokrát skontrolujeme a v prípade potreby pridáme ešte trochu vody. Dusíme do mäkka, ale nie na hotovo – mäso sa ešte bude piecť.
Príprava kapusty:
Na panvici si na tuku opražíme pokrájanú údenú slaninu, opečenú slaninu vyberieme a do rozohriatej masti pridáme nakrájanú červenú cibuľku a podusíme.
Pridáme rascu,trocha opražíme, aby sa uvoľnili silice a potom pridáme kyslú kapustu (podľa potreby ju prepláchneme).
Dochutíme korením a podusím.
Podusenú kyslú kapustu navrstvíme na spodok plechu a podľa potreby dochutím korením.
Poukladáme plátky rebier, prikryjem dôkladne navlhčeným papierom na pečenie – vďaka tomu ostane mäsko šťavnaté a nevysuší sa.
Takto pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov s ventilátorom 40-45 minút.
Po odstránení papiera dopečieme mäso do zlatista po dobu 15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)