Domáce teplé croissanty sú snom každého, kto miluje chrumkavé a maslové pečivo. Ale predstava zdĺhavého procesu kysnutia a vaľovania cesta môže odradiť aj tých najväčších gurmánov.
Čo ak by sme vám povedali, že existuje spôsob, ako si vychutnať domáce croissanty bez zdĺhavého čakania?
V tomto článku vám predstavíme recept na rýchle croissanty, ktoré sú hotové raz-dva a chutia rovnako skvele ako tie z pekárne.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
20 g droždia
2 dl mlieka
2 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
1 vajce
Na potretie:
200 g masla
100 g hladkej múky
Ďalej:
1 vajce na potretie
lekvár na prípadne nutella na plnenie
Postup:
Ako prvé si do misky preosejeme múku. Do stredu múky urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie.
Pridáme cukor a jamku zaleje vlažným mliekom.
Teraz necháme droždie chvíľu asi 5 minút postáť.
Postupne pridáme vajíčko a soľ, dôkladne premiešame. Získame hmotu, ktorá je tuhšia a elastické.
Pracovnú dosku poprášime hladkou múkou a cesto mierne vyvaľkáme (nie celkom na tenko).
Pripravíme si ďalšiu misku a do nej si nachystáme zmes na potieranie cesta.
Zmes na posypanie cesta
Do misky rozdrobíme maslo a nasypeme k nemu múku – premiešame. Zmes bude mať lepkavú konzistenciu.
Na mierne rozvaľkané cesto teraz jednoducho natrieme zmes a cesto zrolujeme ako klasickú roládu.
Roládu rukami alebo valčekom opäť mierne rozvaľkáme, aby vznikol hrubší plát a opäť zrolujeme.
Rolku rozdelíme na 3 rovnomerné časti. Každá časť je akoby navrstvená, čím sa dosiahne efekt lístkového cesta.
Kedže cesto nekysne, môžete s ním pokojne ďalej pracovať.
Každú časť cesta teraz rozvaľkáme do tvaru kruhu. Kruh narežeme na menšie trojuholníky. Na širšiu časť každého trojuholníka navrstvíme náplň podľa chuti a zroluj do tvaru rožteka.
Rožteky ukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút.
Upečené croissanty môžeme poprášiť trochou práškového cukru.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)