Domáce croissanty BEZ ČAKANIA: Hotové sú raz-dva, voňajú po celom dome a chutia ako z profi pekárne!

Recept na rýchle croissanty, ktoré sú hotové raz-dva a chutia rovnako skvele ako tie z pekárne.

Domáce teplé croissanty sú snom každého, kto miluje chrumkavé a maslové pečivo. Ale predstava zdĺhavého procesu kysnutia a vaľovania cesta môže odradiť aj tých najväčších gurmánov.

 

 

Čo ak by sme vám povedali, že existuje spôsob, ako si vychutnať domáce croissanty bez zdĺhavého čakania?

V tomto článku vám predstavíme recept na rýchle croissanty, ktoré sú hotové raz-dva a chutia rovnako skvele ako tie z pekárne.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

20 g droždia

2 dl mlieka

2 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

1 vajce

Na potretie:

200 g masla

100 g hladkej múky

Ďalej:

1 vajce na potretie

lekvár na prípadne nutella na plnenie

Postup:

Ako prvé si do misky preosejeme múku. Do stredu múky urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie.

 

 

Pridáme cukor a jamku zaleje vlažným mliekom.

Teraz necháme droždie chvíľu asi 5 minút postáť.

Postupne pridáme vajíčko a soľ, dôkladne premiešame. Získame hmotu, ktorá je tuhšia a elastické.

Pracovnú dosku poprášime hladkou múkou a cesto mierne vyvaľkáme (nie celkom na tenko).

 

 

Pripravíme si ďalšiu misku a do nej si nachystáme zmes na potieranie cesta.

Zmes na posypanie cesta

Do misky rozdrobíme maslo a nasypeme k nemu múku – premiešame. Zmes bude mať lepkavú konzistenciu.

Na mierne rozvaľkané cesto teraz jednoducho natrieme zmes a cesto zrolujeme ako klasickú roládu.

Roládu rukami alebo valčekom opäť mierne rozvaľkáme, aby vznikol hrubší plát a opäť zrolujeme.

 

 

Rolku rozdelíme na 3 rovnomerné časti. Každá časť je akoby navrstvená, čím sa dosiahne efekt lístkového cesta.

Kedže cesto nekysne, môžete s ním pokojne ďalej pracovať.

Každú časť cesta teraz rozvaľkáme do tvaru kruhu. Kruh narežeme na menšie trojuholníky. Na širšiu časť každého trojuholníka navrstvíme náplň podľa chuti  a zroluj do tvaru rožteka.

 

 

Rožteky ukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút.

 

 

Upečené croissanty môžeme poprášiť trochou práškového cukru.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes