Tento koláčik sa v našej rodine pripravuje už celé generácie a mám stále v živej pamäti, ako rozvoniaval v prababkinej starej kuchynke, pečený v priamo v peci.
Koláčik má okrem vynikajúcej chuti, ktorá sa nedá ničím napodobniť aj ďalšiu výhodu. Je trvanlivý a keď ho raz upečiete, môžete si na ňom pochutnávať celý týždeň.
Neváhajte a vyskúšte poctivý makový koláč podľa rokmi odskúšaného receptu našich starých materí.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladká múka
100 g práškový cukor
100 g maslo
100 g kyslá smotana
3 ks žĺtok
1/2 ks kypriaci prášok
Plnka:
40 g polohrubá múka
200 g mletý mak
150 g práškový cukor
1 ks vanilkový cukor
1 ks citrónová kôra
1 ks citrónová šťava
100 g roztopené maslo
200 ml mlieko
štipka soľ
3 ks bielok
1/2 ks kypriaci prášok
Postup:
Zo surovín na cesto vypracujeme krehké cesto, ktoré odložíme na polhodinu do chladničky, aby stuhlo.
Na plnku si v jednej miske vymiešame sypké prísady a v druhej mlieko s roztopeným maslom, citrónovou šťavou a kôrou.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Zmiešame sypké a tekuté suroviny a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polku vyvaľkáme na veľkosť plechu a položíme na spodok.
Na cesto vylejeme makovú plnku.
Vyvaľkáme druhú polku cesta na veľkosť plechu a položíme na makovú plnku.
Popicháme zhora špáradlom a dáme piecť dozlata na 180 stupňov asi 35-40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)