Starodávny MAKOVÝ KOLÁČ: Dedičstvo po mojej prababičke!

Neváhajte a vyskúšte poctivý makový koláč podľa rokmi odskúšaného receptu našich starých materí. 

Tento koláčik sa v našej rodine pripravuje už celé generácie a mám stále v živej pamäti, ako rozvoniaval v prababkinej starej kuchynke, pečený v priamo v peci.

 

 

Koláčik má okrem vynikajúcej chuti, ktorá sa nedá ničím napodobniť aj ďalšiu výhodu. Je trvanlivý a keď ho raz upečiete, môžete si na ňom pochutnávať celý týždeň.

Neváhajte a vyskúšte poctivý makový koláč podľa rokmi odskúšaného receptu našich starých materí.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladká múka

100 g práškový cukor

100 g maslo

100 g kyslá smotana

 

 

3 ks žĺtok

1/2 ks kypriaci prášok

Plnka:

40 g polohrubá múka

200 g mletý mak

150 g práškový cukor

1 ks vanilkový cukor

 

 

1 ks citrónová kôra

1 ks citrónová šťava

100 g roztopené maslo

200 ml mlieko

štipka soľ

3 ks bielok

1/2 ks kypriaci prášok

Postup:

Zo surovín na cesto vypracujeme krehké cesto, ktoré odložíme na polhodinu do chladničky, aby stuhlo.

Na plnku si v jednej miske vymiešame sypké prísady a v druhej mlieko s roztopeným maslom, citrónovou šťavou a kôrou.

 

 

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.

Zmiešame sypké a tekuté suroviny a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polku vyvaľkáme na veľkosť plechu a položíme na spodok.

Na cesto vylejeme makovú plnku.

 

 

Vyvaľkáme druhú polku cesta na veľkosť plechu a položíme na makovú plnku.

Popicháme zhora špáradlom a dáme piecť dozlata na 180 stupňov asi 35-40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes