Pamätáš si vôňu čerstvo upečených závinov z babkinej kuchyne? Táto pochúťka nás vždy prenesie do bezstarostných chvíľ.
Dnes pre vás máme recept na vynikajúce nadýchané záviny s makovou a orechou plnkou.
Neváhajte a vyskúšajte ich podľa nášho receptu, výsledok vás dostane!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto
25 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia
1 lyžica cukru
200 ml vlažného mlieka
700 g hladkej múky
0,5 lyžičky soli
200 ml vlažnej vody
30 ml oleja
Plnky
Orechová plnka:
200 g mletých orechov
100 g kryštálového cukru
2 polievkové lyžice džemu
100 ml horúceho mlieka
Maková plnka:
200 g mletého maku
100 g kryštálového cukru
2-3 polievkové lyžice džemu
200 ml horúceho mlieka
Postup:
Ako prvé si pripravíme plnky, ktoré potrebujú čas na vychladnutie.
Začneme orechovou plnkou:
Zmiešame mleté orechy s cukrom a džemom. Zalejeme horúcim mliekom a zamiešame. Plnka by mala byť hladká a nie príliš hustá.
Maková plnka:
Zmiešame mletý mak s cukrom a džemom. Zalejeme horúcim mliekom a zamiešame. Maková plnka by mala byť o niečo hustejšia ako orechová plnka. Kým plnky chladnú, pripravíme si cesto.
Do misky rozdrobíme droždie, pridáme cukor a vlažné mlieko.
Zamiešame a necháme 10 minút odstáť. Do veľkej misy nasypeme múku, soľ a prilejeme zmes droždia, vlažnú vodu a olej. Zamiešame a vypracujeme hladké cesto.
Cesto by malo byť mäkké a elastické. Cesto preložíme do misy, potrieme olejom a prikryjeme fóliou.
Necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
Po uplynutí tohoto času cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký plát.
Na rozvaľkané cesto nanesieme plnku a rozotrieme ju po celej ploche.
Cesto zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a necháme ich ešte asi 15 minút nakysnúť.
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia.
Pečieme asi 40-45 minút, alebo kým nie sú zlatisté. Upečené záviny necháme vychladnúť a potom ich môžeme podávať.