Makové a orechové záviny podľa babky Stanky: Cesto jemné ako pavučinka!

Vynikajúce záviny s makovou a orechovou plnkou.

Pamätáš si vôňu čerstvo upečených závinov z babkinej kuchyne? Táto pochúťka nás vždy prenesie do bezstarostných chvíľ.

 

 

Dnes pre vás máme recept na vynikajúce nadýchané záviny s makovou a orechou plnkou.

Neváhajte a vyskúšajte ich podľa nášho receptu, výsledok vás dostane!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Cesto

25 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia

1 lyžica cukru

200 ml vlažného mlieka

700 g hladkej múky

0,5 lyžičky soli

200 ml vlažnej vody

30 ml oleja

Plnky

 

 

Orechová plnka:

200 g mletých orechov

100 g kryštálového cukru

2 polievkové lyžice džemu

100 ml horúceho mlieka

Maková plnka:

200 g mletého maku

100 g kryštálového cukru

2-3 polievkové lyžice džemu

200 ml horúceho mlieka

Postup:

Ako prvé si pripravíme plnky, ktoré potrebujú čas na vychladnutie.

 

 

Začneme orechovou plnkou:

Zmiešame mleté orechy s cukrom a džemom. Zalejeme horúcim mliekom a zamiešame. Plnka by mala byť hladká a nie príliš hustá.

Maková plnka:

Zmiešame mletý mak s cukrom a džemom. Zalejeme horúcim mliekom a zamiešame. Maková plnka by mala byť o niečo hustejšia ako orechová plnka. Kým plnky chladnú, pripravíme si cesto.

 

 

Do misky rozdrobíme droždie, pridáme cukor a vlažné mlieko.

Zamiešame a necháme 10 minút odstáť. Do veľkej misy nasypeme múku, soľ a prilejeme zmes droždia, vlažnú vodu a olej. Zamiešame a vypracujeme hladké cesto.

Cesto by malo byť mäkké a elastické. Cesto preložíme do misy, potrieme olejom a prikryjeme fóliou.

Necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.

 

 

Po uplynutí tohoto času cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký plát.

Na rozvaľkané cesto nanesieme plnku a rozotrieme ju po celej ploche.

Cesto zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

 

 

Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a necháme ich ešte asi 15 minút nakysnúť.

Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia.

Pečieme asi 40-45 minút, alebo kým nie sú zlatisté. Upečené záviny necháme vychladnúť a potom ich môžeme podávať.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes