Pamätáte si na tie voňavé domáce polievky z detstva, ktoré boli plné chutných drožďových halušiek?
Tieto malé, nadýchané knedlíky dodávali polievke výnimočný chuťový zážitok. Bohužiaľ, v dnešnej rýchlej dobe sa tieto tradičné halušky pripravujú čoraz menej.
Poďme si spoločne pripomenúť, ako si ich vyrobiť doma a prečo sú také výnimočné, chutné a najmä zdravé.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Recept na drožďové halušky do polievky
Potrebujeme:
1 kocka droždia
1 vajce
2 lyžice rozpusteného masla
Soľ
Mleté čierne korenie
Strúhanka
Múka hladká
Postup:
Droždie rozdrobíme a zmiešame s teplou vodou. Necháme chvíľu odstáť, kým začne kvasiť.
Do misky dáme rozpustené maslo, vajce, soľ, korenie a kvások.
Postupne pridávame múku a strúhanku, kým nevznikne hladké cesto.
Z cesta odkrajujeme malé kúsky a tvarujeme halušky.
Vkladáme ich do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
Uvarené halušky scedíme a pridáme do horúcej polievky.
Tip:
Do cesta môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať pre ešte výraznejšiu chuť.
Prečo sú drožďové halušky také zdravé a aj tak ich dnes menej varíme?
Drožďové halušky sú výživným a chutným doplnkom k polievke. Obsahujú:
Bielkoviny: Vďaka vajcu sú halušky dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a obnovu tkanív.
Sacharidy: Poskytujú energiu pre telo.
Vitamíny a minerály: V závislosti od použitých surovín obsahujú aj rôzne vitamíny a minerály.
Prečo ich dnes menej varíme?
Príprava drožďových halušiek si vyžaduje viac času ako výroba iných druhov halušiek.
V obchodoch nájdeme široký výber hotových výrobkov, ktoré sú rýchlejšie a jednoduchšie na prípravu.
Navyše, moderná strava je často rýchla a jednoduchá, čo vedie k menšiemu záujmu o tradičné recepty.
Zabudnúť na drožďové halušky by však bola veľká škoda, sú zdravé, chutné a veľmi výživné!