Ak milujete veterníky, tento zákusok sa zaradí okamžite medzi vaše obľúbené a ku kávičke je ako stvorený.
Volajú ho „mraky“ a je to spojenie odpaľovaného cesta, lahodného krému a šľahačky.
Vyskúšajte tento recept a hostia na každej oslave budú z neho nadšení!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto návodu v českom jazyku z youtube kanála Jana C.
Potrebujeme:
1/4 l vody
150 g Hery
150 g hladkej múky
6 vajec veľkosti M
1/2 l mlieka
120 g hladkej múky
140 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 maslo
rum podľa chuti
400 – 500 ml šľahačky na šľahanie
150 – 200 g čokolády
Postup:
Do hrnca si dáme Heru, zalejeme vodou.
Privedieme do varu, aby sa nám tuk úplne rozpustil.
Keď je tuk rozpustený, odstavíme zo sporáka.
Primiešame 150 g hladkej múky, pričom vypracujeme dohladka.
Potom pridáme štipku soli a chvíľočku cesto ešte na miernom ohni za stáleho miešania zohrejeme.
Cesto necháme vychladnúť.
Môžeme si pomôcť studeným vodným kúpeľom, do ktorého ponoríme hrniec s cestom, aby sme urýchlili chladnutie.
Herou si vymastíme dva plechy a do misky si rozklepneme 6 vajec.
Keď nám cesto úplne vychladne, zapracujeme doňho mixérom vajcia.
Keď je cesto úplne hladké, rovnomerne ho natrieme na plechy a uhladíme.
Rúru si nastavíme na horný, aj spodný ohrev na teplotu 200 °C.
Vložíme plech s cestom a pečieme približne 23 minút (čas je orientačný, keďže každá rúra pečie inak).
Ihneď vložíme aj druhý plech a takisto upečieme.
Teraz si pripravíme krém.
Do hrnca si nalejeme pol litra mlieka, vanilkový cukor, 120 g hladkej múky.
Všetko spolu poriadne vymiešame, aby nám neostali žiadne hrudky.
Pridáme ešte 140 g práškového cukru a za stáleho miešania privedieme do varu.
Miešame do zhustnutia.
Potom dáme opäť hrniec do vodného kúpeľa so studenou vodou, aby nám krém rýchlejšie vychladol.
Pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme ručným mixérom.
Ochutnáme, či je krém dosť sladký a podľa chuti pridáme ešte cukor a tiež rum.
Takto pripravený krém rovnomerne rozotrieme na jeden plát upečeného cesta, zo šľahačkovej smotany si vyšľaháme šľahačku.
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu.
Čokoládou polejeme krém a odložíme do chladu, aby stuhla.
Medzitým si nakrájame druhý plát na veľkosť zákuskov.
Na plech s cestom, krémom a čokoládou navrstvíme aj šľahačku.
Priklopíme kúskami nakrájaného plátu a polejeme roztopenou čokoládou.
Dáme vychladiť na niekoľko hodín alebo najlepšie na noc a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Video návod: