Príprava zaváraných vajíčok so zeleninou je skvelým spôsobom, ako si obohatiť jedálniček chutným a farebným doplnkom.
Tento recept prináša kombináciu varených vajíčok s pestrou zmesou zeleniny, ako sú paprika, mrkva, cibuľa, a cvikla.
Kľúčom k dokonalému výsledku je správne vrstvenie ingrediencií v sterilizovaných pohároch spolu s koreninami, ktoré dodávajú jedlu unikátnu arómu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tento recept z YouTube kanála Kəndimiz je ideálny na prípravu zdravého občerstvenia alebo originálneho doplnku k hlavným jedlám.
Postup:
Vajíčka si uvaríme natvrdo.
Kým sa varia, pripravíme si zeleninu.
Cibuľu si ošúpeme a pokrájame na pol krúžky.
Papriku si umyjeme, očistíme a pokrájame na prúžky.
Feferónku si pokrájame na kolieska.
Mrkvu si ošúpeme a pokrájame na kolieska.
Cesnak si rozdelíme na strúčiky a ošúpeme.
Jarnú cibuľku si prekrojíme na polovice.
Cviklu si ošúpeme a pokrájame na kúsky.
Pripravíme si sterilizované poháre a do každého pridáme jeden bobkový list.
Následne vložíme ošúpané vajcia, ktoré vrstvíme s pripravenou zeleninou.
Teraz do každého pohára vložíme semená koriandra, celé čierne korenie, semená feniklu a 2 lyžičky soli.
Do takto pripravených pohárov nalejeme horúcu vodu.
Nakoniec pridáme ešte pol lyžičky octu.
Prikryjeme viečkom a vložíme do hrnca s vriacou vodou.
Povaríme, potom vyberieme a viečka poriadne utiahneme.
Spôsob konzervovania čerstvých vajec
Kľúčovým prvkom procesu je vápno.
Vajcia by sa mali vložiť do murárskej nádoby a potom zaliať hydroxidom vápenatým, t. j. vápennou vodou.
Pomery roztoku sú jednoduché: koľko litrov vody, toľko polievkových lyžíc haseného vápna je potrebných.
Nakoniec stačí nádobu zavrieť.
Stojí za to pracovať v rukaviciach, pretože kontakt s kvapalinou môže podráždiť pokožku.
Natíska sa otázka, či metóda, ktorá sa na prvý pohľad zdá čudná, naozaj funguje, no faktom je, že vajíčka konzervovali vápnom aj naše prababičky.
Namáčali ich do vápennej vody a potom uložili do škatule naplnenej pšenicou.
V každom prípade je dobré vedieť, že povrch očistených vajec v obchode nie je tak odolný voči baktériám, ako ten, ktorý sa práve vyliahol zo sliepky.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!