Krupicový koláč s jablkami na hrnčeky: Tak šťavnatý, že sa vám roztopí v ústach!

Jednoduchý recept na šťavnatý jablkový koláč.

Ak neviete čo s prebytočnými jablkami a len tak vám doma ležia bez úžitku, určite ich nevyhadzujte, ale pripravte z nich tento lahodný koláčik.

Fantastická šťavnatá maškrta s ovocnou arómou a čokoládovou polevou, po ktorej vám nezostane ani omrvinka na tanieri.

 

 

Jednoduchý recept na šťavnatý jablkový koláč z youtube kanála CooKing.

Ako pripraviť hrnčekový jablkový koláč?

Potrebujeme:

(objem pohára 250 ml)

2 vajcia

1/2 – 1 pohár kryštálového cukru

1 pohár krupice (asi 240 g)

 

 

5 g prášku do pečiva (alebo sódy bikarbóny)

3-4 jablká (asi 650 g)

1 pohár vlašských orechov (asi 150 g)

10 g vanilkového cukru

1 ČL škorice

4 ČL kakaa (7-10 g)

1/2 pohára rastlinného oleja (125 ml)

 

 

1 pohár jogurtu

Na polevu:

1 pohár mlieka

100 g čokolády

1/2 pohára kryštálového cukru (môže byť aj menej)

50 g masla alebo margarínu

3 ČL kakaa

Postup:

Do nádoby od kuchynského robota (alebo misky) rozbijeme vajcia.

Pridáme cukor a vyšľaháme.

V mixéri pomelieme vlašské orechy.

 

 

Pomleté orechy presypeme do samostatnej misky a pridáme krupicu.

Pridáme prášok do pečiva a kakao. Všetko spolu dôkladne zmiešame.

Počas šľahania pridáme do vajíčkovej zmesi olej a jogurt.

Nakoniec pridáme orechovú zmes.

Jablká ošúpeme a nastrúhame.

 

 

Do nastrúhaných jabĺk pridáme škoricu a vanilkový cukor.

Dobre zamiešame.

Do vyšľahanej orechovej zmesi pridáme jablká a špachtľou premiešame.

 

 

Formu na pečenie vymastíme olejom a posypeme múkou.

Nalejeme jablkové cesto a zarovnáme.

Formu vložíme do rúry predhriatej na 200°C.

 

 

Pečieme 40 minút. Upečený koláč otestujeme pomocou špajdle.

Do hrnca nalejeme mlieko. Pridáme nalámanú čokoládu a maslo.

Ďalej pridáme kakao a cukor.

Hrniec preložíme na sporák a zmes varíme, kým sa čokoláda a maslo neroztopí.

 

 

Keď zmes zovrie, povaríme ešte minútu na miernom ohni.

Polevu necháme vychladnúť na 2-3 minúty. Cesto poprepichujeme špajdľou a nalejeme horúcu polevu.

Potom koláč poprepichujeme vidličkou a počkáme 4-5 minút.

Koláč nakrájame a uhladíme polevu.

Nakoniec necháme koláč vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes