Norimberský perník: Sladký zázrak bez gramu múky, cukru a oleja – starodávny recept!

Fantastické krehké sušienky pripravené bez použitia nezdravých surovín.

 

 

Z pár surovín vykúzlite maškrtu, ktorá sa bude vynímať na sviatočnom stole.

Všetci sa idú za nimi zblázniť.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na sviatočné perníkové sušienky z YouTube kanála Home cooking.

Čo je Norimberský perník?

Norimberský perník, známy ako “Nürnberger Lebkuchen”, má bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku. Prvé zmienky o jeho príprave pochádzajú z 13. storočia, keď nemeckí mnísi používali med, korenie a mandľovú múku na výrobu sladkého a trvanlivého pečiva.

Norimberský perník sa rýchlo preslávil vďaka svojej jemnej korenistej chuti a schopnosti dlho vydržať, čo z neho robilo obľúbenú pochúťku počas sviatkov, najmä Vianoc. Mesto Norimberg si dokonca vybudovalo špeciálnu ochranu receptúry – len miestni výrobcovia mohli používať názov “Nürnberger Lebkuchen”, čo dodnes zdôrazňuje jeho tradíciu a autenticitu.

Ako pripraviť Norimberský perník?

Potrebujeme:

1 pohár mandlí (125 g)

 

 

125 g najemno mletých mandlí

2 vajcia

pár kvapiek pomarančovej arómy

75 g kandizovaného ovocia (mango, citrón, pomaranč)

 

 

75 g sušených marhúľ

štipku soli

čokoládu na polevu

 

 

Voliteľné korenie:

škoricu

zázvor

klinčeky

 

Postup:

Do misky nasypeme mandle.

Zalejeme vodou a dôkladne opláchneme.

Mandle vysušíme na panvici alebo v rúre a na hrubo pomelieme alebo posekáme.

 

 

Kandizované ovocie nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Potom pridáme na kocky nakrájané kandizované marhule.

V hlbokej miske vyšľaháme vajcia do peny.

 

 

Pridáme pomarančovú kôru alebo extrakt a pokračujeme v šľahaní.

Do vyšľahaných vajec nasypeme mandle a nakrájané ovocie.

Pridáme štipku soli a špachtľou premiešame.

 

 

Postupne pridávame jemne mleté mandle.

Z hustej hmoty vytvarujeme sušienky.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Sušienky vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 175°C.

Do misky nalámeme čokoládu a roztopíme ju v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.

 

 

Sušienky namočíme v roztopenej čokoláde.

Nakoniec ich môžeme ozdobiť citrónovou alebo pomarančovou kôrou a mandľovými lupienkami.

A môžeme servírovať.

 

 

Celý návod si môžete pozrieť v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes