Fantastické krehké sušienky pripravené bez použitia nezdravých surovín.

Z pár surovín vykúzlite maškrtu, ktorá sa bude vynímať na sviatočnom stole.
Všetci sa idú za nimi zblázniť.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na sviatočné perníkové sušienky z YouTube kanála Home cooking.
Čo je Norimberský perník?
Norimberský perník, známy ako “Nürnberger Lebkuchen”, má bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku. Prvé zmienky o jeho príprave pochádzajú z 13. storočia, keď nemeckí mnísi používali med, korenie a mandľovú múku na výrobu sladkého a trvanlivého pečiva.
Norimberský perník sa rýchlo preslávil vďaka svojej jemnej korenistej chuti a schopnosti dlho vydržať, čo z neho robilo obľúbenú pochúťku počas sviatkov, najmä Vianoc. Mesto Norimberg si dokonca vybudovalo špeciálnu ochranu receptúry – len miestni výrobcovia mohli používať názov “Nürnberger Lebkuchen”, čo dodnes zdôrazňuje jeho tradíciu a autenticitu.
Ako pripraviť Norimberský perník?
Potrebujeme:
1 pohár mandlí (125 g)

125 g najemno mletých mandlí
2 vajcia
pár kvapiek pomarančovej arómy
75 g kandizovaného ovocia (mango, citrón, pomaranč)

75 g sušených marhúľ
štipku soli
čokoládu na polevu

Voliteľné korenie:
škoricu
zázvor
klinčeky

Postup:
Do misky nasypeme mandle.
Zalejeme vodou a dôkladne opláchneme.
Mandle vysušíme na panvici alebo v rúre a na hrubo pomelieme alebo posekáme.

Kandizované ovocie nakrájame na kocky a vložíme do misky.
Potom pridáme na kocky nakrájané kandizované marhule.
V hlbokej miske vyšľaháme vajcia do peny.

Pridáme pomarančovú kôru alebo extrakt a pokračujeme v šľahaní.
Do vyšľahaných vajec nasypeme mandle a nakrájané ovocie.
Pridáme štipku soli a špachtľou premiešame.

Postupne pridávame jemne mleté mandle.
Z hustej hmoty vytvarujeme sušienky.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Sušienky vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút pri teplote 175°C.
Do misky nalámeme čokoládu a roztopíme ju v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.

Sušienky namočíme v roztopenej čokoláde.
Nakoniec ich môžeme ozdobiť citrónovou alebo pomarančovou kôrou a mandľovými lupienkami.
A môžeme servírovať.

Celý návod si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!




















