Orechové košíčky s polevou (nielen) na sviatky: VÝSLEDOK ako z cukrárne!

Vynikajúce pečivo s orechmi a čokoládou. Potešenie pre oko aj chuťové poháriky.

Orechové košíčky patria medzi obľúbené slovenské pečivo, ktoré sa hodí na rôzne príležitosti.

 

 

Ich príprava síce vyžaduje trochu času, no výsledok stojí za to. Sladká orechová náplň v chrumkavom košíčku a to všetko ešte poliate lahodnou čokoládovou polevou – to je kombinácia, ktorej neodoláte.

Maslové košíčky:

125g cukor práškový

250g masla

370g hladká múka

2 žĺtky

Orechová plnka:

 

 

300ml mlieka

120g cukor krupice

300g mleté vlašské orechy

150g mletej piškóty

5 lyžíc rumu

1 vanilkový cukor

Postup:

 

 

Najskôr si vypracujeme krehké cesto.

Zmiešame maslo, cukor a žĺtky s múkou.

Cesto je dobré pred pečením do fólie a dať odležať do chladu.

 

 

Formy na košíčky si vymastíme a natlačíme do nich cesto.

Upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

 

 

Pripravíme si orechovú plnku.

Mlieko s cukrom dáme variť, primiešame orechy.

 

 

Necháme 5 minút prevariť.

Do vychladnutej náplne vmiešame piškóty.

Pridáme vanilkový cukor a rum alebo arómu.

 

 

Pokiaľ bude zmes redšia pridáme o trošku viac piškót.

Zmes striekam vrecúškom s hladkou špičkou na košíčky.

 

 

Necháme stuhnúť dve hodiny v chladničke.

Namáčame do čokoládovej polevy.

 

 

A ozdobíme vlašským orechom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes