Orechové košíčky patria medzi obľúbené slovenské pečivo, ktoré sa hodí na rôzne príležitosti.
Ich príprava síce vyžaduje trochu času, no výsledok stojí za to. Sladká orechová náplň v chrumkavom košíčku a to všetko ešte poliate lahodnou čokoládovou polevou – to je kombinácia, ktorej neodoláte.
Maslové košíčky:
125g cukor práškový
250g masla
370g hladká múka
2 žĺtky
Orechová plnka:
300ml mlieka
120g cukor krupice
300g mleté vlašské orechy
150g mletej piškóty
5 lyžíc rumu
1 vanilkový cukor
Postup:
Najskôr si vypracujeme krehké cesto.
Zmiešame maslo, cukor a žĺtky s múkou.
Cesto je dobré pred pečením do fólie a dať odležať do chladu.
Formy na košíčky si vymastíme a natlačíme do nich cesto.
Upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.
Pripravíme si orechovú plnku.
Mlieko s cukrom dáme variť, primiešame orechy.
Necháme 5 minút prevariť.
Do vychladnutej náplne vmiešame piškóty.
Pridáme vanilkový cukor a rum alebo arómu.
Pokiaľ bude zmes redšia pridáme o trošku viac piškót.
Zmes striekam vrecúškom s hladkou špičkou na košíčky.
Necháme stuhnúť dve hodiny v chladničke.
Namáčame do čokoládovej polevy.
A ozdobíme vlašským orechom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)