Toto je najlepší recept na kysnuté cesto. Vždy sa perfektne vydarí, netreba ho miesiť.

Netreba ho miesiť, stačí počkať, kým kvások urobí svoju prácu.

S týmto receptom sa zvyčajne časovo náročné kysnuté cesto stane detskou hrou.

 

 

Netreba ho miesiť, stačí počkať, kým kvások urobí svoju prácu.

Potom na chvíľu do rúry a je to hotové.

Fantastický recept na dokonalé kysnuté cesto z portálu smakosze.

Ako pripraviť kysnuté cesto bez miesenia?

Kysnutý koláč si často predstavujeme ako nevďačný, no nepochybne lahodný dezert.

 

 

Pri hľadaní rýchleho výsledku máme tendenciu používať tradičné recepty na koláče na báze prášku do pečiva alebo koláče bez pečenia.

Tento recept však dokazuje, že aj kysnuté cesto sa dá zjednodušiť.

Tajomstvom je nechať aktivovať kvások v zľahka vymiesených ingredienciách cesta, potom ich spojiť a ochutiť.

 

 

Recept funguje zakaždým a výsledkom je lahodný, sladkokyslý koláč.

Recept na rýchly koláč

V letnom období sa oplatí na tento koláč použiť ovocie, napríklad jablká nakrájané na kocky alebo polovičky sliviek umiestnené vedľa seba.

 

 

Mimo sezóny je dobrou voľbou džem.

Najlepšie, ak je kyslý, ako napríklad z mirabelky.

Na prípravu kysnutého koláča potrebujeme:

800 g hladkej múky typu 480

 

 

4 vajcia

75 g droždia

1 pohár teplého mlieka

180 g kryštálového cukru

40 ml rastlinného oleja

1/2 ČL soli

100 g masla

mirabelkový džem (prípadne podľa chuti)

Postup:

Teplé maslo, 100 g cukru a 150 g múky si odložíme na posýpku.

Zvyšné ingrediencie (okrem džemu alebo ovocia) vložíme do misy.

Začneme s preosiatou múkou.

 

 

Rozdrobíme droždie. Suroviny na cesto nemiešame a ani nerozbíjame vajcia.

Cesto prekryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 1,5 hodiny.

Medzitým pripravíme mrveničku: ingrediencie zmiešame a miesime do sucha.

Keď sa kvások aktivuje, premiešame ingrediencie vareškou alebo špachtľou.

Vymiešame jednotnú lepkavú zmes.

 

 

Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Na cesto nanesieme džem alebo ovocie.

Ak použijeme džem, nanesieme asi 5 mm vrstvu a zľahka pritlačíme.

 

 

Posypeme mrveničkou.

Vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

Pečieme cca 40-45 minút.

Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť na mriežke.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes