Kto z vás nemilujeme legendárny jablkový koláč?

Ak ho pripravíte s pudingom a mrveničkou podľa nášho jednoduchého receptu, všetci vám poďakujú a za pár minút zmizne pred očami.
Vynikajúci recept na šťavnatý jablkový koláč z youtube kanála Nobbi’s Kochstunde.
Ako pripraviť jablkový koláč s mrveničkou?
Potrebujeme:
Na cesto:
100 g kryštálového cukru
400 g hladkej múky

2/3 balenia prášku do pečiva
1 balenie vanilkového cukru Bourbon
2 vajcia
150 g masla
Na puding:
1 l mlieka

120 g kryštálového cukru
2 balenia vanilkového pudingového prášku Bourbon
Na náplň:
2 kg jabĺk
120 g kryštálového cukru
50 g masla
25 g kukuričného škrobu

4 PL vody
citrónovú šťavu z 1 citróna
Na mrveničku:
120 g kryštálového cukru
190 g masla
300 g hladkej múky
1 balenie vanilkového cukru Bourbon
Postup:
V menšej miske zmiešame kryštálový a vanilkový cukor.
V samostatnej miske zmiešame múku a prášok do pečiva.
V ďalšej miske vyšľaháme maslo.

Pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní.
Postupne pridáme po jednom vajci a jednotlivo šľaháme 20-30 sekúnd.
Potom pridáme múčnu zmes a miešame, kým sa ingrediencie nespoja.

Misku s cestom prekryjeme a vložíme na hodinu do chladničky.
Po uplynutí doby vyložíme cesto na pomúčený stôl a rozvaľkáme.
Potom cesto vložíme na plech (36 x 42,5 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme (trochu cesta si odložíme na okraje).

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme 5 minút.
Do menšej misky pridáme mlieko a zvyšok nalejeme do hrnca na sporáku.

Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Nakrájané jablká vložíme do misky, pridáme cukor, citrónovú šťavu a premiešame.
Pripravíme mrveničku: V samostatnej miske vyšľaháme zmäknuté maslo.

Nasypeme vanilkový a kryštálový cukor a prudko vyšľaháme.
Nakoniec pridáme múku a vymiešame.
V hrnci roztopíme 40 g masla.

Pridáme cukor a miešame, kým nevznikne tekutá zmes.
Potom do hrnca vložíme jablká, premiešame a necháme variť.
Do zohriateho mlieka v hrnci nasypeme cukor, zamiešame a varíme, kým sa nerozpustí.

Do misky so zvyšným mliekom nasypeme puding a miešame, kým sa nerozpustí.
Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme puding a počas miešania necháme variť 30 sekúnd až 1 minútu.
Do jablkovej zmesi pridáme škrob, ktorý sme rozmiešali s vodou.

Zo zvyšného cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske malé pásy.
Upečené cesto vyberieme z rúry a z rozvaľkaných častí cesta vytvarujeme okraje.
Nalejeme puding a rovnomerne rozotrieme.

Potom nanesieme jablkovú vrstvu.
Nakoniec koláč posypeme mrveničkou.
Koláč pečieme 35 minút v rúre predhriatej na 180°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:




















