Všetko len nakrájam na plech a mám navarené na obed aj večeru: Sedliacke zemiaky pečené s klobásou!

Zemiaky s klobásou z plechu na pečenie. Jednoduchá delikatesa!

Zemiaky sú jednou z mnohých základných druhov zeleniny, ktoré používame pri varení.

 

 

Existuje mnoho spôsobov, ako ich podávať (varené, pečené, plnené) a jedným z nich sú pečené zemiaky s klobásou.

Okrem základných zemiakov sme pridali aj inú zeleninu, napríklad červenú a zelenú papriku a cibuľu.

Sedliacky plech plný dobrôt

Jednoduchý recept na pečené zemiaky s klobásou z portálu dankapichci.

Všetko sme dochutili sladkou a pikantnou paprikou, kurkumou a čiernym korením, ale môžeme použiť aj iné obľúbené korenie, tu poslúžia ja provensálske bylinky alebo iné.

Pečené zemiaky sú skvelým nápadom na chutnú a sýtu večeru.

 

 

Môžeme ich servírovať s kečupom a obľúbeným šalátom, ale sú chutné aj bez prílohy.

Zemiaky pred pečením varíme 10 minút (polomäkko), takže máme istotu, že nakoniec budú mäkké.

Dalo by sa povedať, že pečené zemiaky s klobásou je jedlo z jedného hrnca, ktoré sa dá pripraviť za 10 minút, plus čas pečenia.

 

Ako pripraviť sedliacke zemiaky s klobásou?

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov

asi 400 g klobásy

1 červenú papriku

 

 

1/2 zelenej papriky

2 stredne veľké cibule

cca 150 g surovej údenej slaniny

2-3 PL repkového oleja

1 ČL sladkej papriky

mletá paprika pikantná

kurkuma

mleté čierne korenie

zväzok kôpru

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hrubé plátky alebo osminky.

 

 

Vložíme do hrnca, pridáme 1/2 ČL soli a zalejeme horúcou vodou.

Hrniec prekryjeme preložíme na sporák a po zovretí varíme asi 10 minút.

Hrniec odstavíme z ohňa, scedíme a zemiaky necháme vychladnúť.

Vychladnuté zemiaky vložíme do väčšej misy.

Klobásu nakrájame na plátky a pridáme do misky so zemiakmi.

 

 

Slaninu nakrájame na pásiky a pridáme k zemiakom a klobáse.

Papriku očistíme, zbavíme semienok, nakrájame na kocky a pridáme do misky.

Ošúpanú cibuľu prekrojíme na polovicu, nakrájame na polovičné kolieska a vložíme do misky.

Do misy nalejeme olej a pridáme korenie (čierne korenie, sladkú a pikantnú papriku a kurkumu).

Všetko jemne premiešame, aby boli zemiaky pokryté korením. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.

 

 

Na plech rovnomerne poukladáme pripravené zemiaky s klobásou a zeleninou.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 200°C.

Pečieme asi 30 minút (po 15 minútach môžeme zapnúť konvekčný režim a teplotu znížiť na 180°C).

Kôpor umyjeme a osušíme.

Na drobno ho nasekáme a posypeme zemiaky s klobásou.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes