Zemiaky sú jednou z mnohých základných druhov zeleniny, ktoré používame pri varení.

Existuje mnoho spôsobov, ako ich podávať (varené, pečené, plnené) a jedným z nich sú pečené zemiaky s klobásou.
Okrem základných zemiakov sme pridali aj inú zeleninu, napríklad červenú a zelenú papriku a cibuľu.
Sedliacky plech plný dobrôt
Jednoduchý recept na pečené zemiaky s klobásou z portálu dankapichci.
Všetko sme dochutili sladkou a pikantnou paprikou, kurkumou a čiernym korením, ale môžeme použiť aj iné obľúbené korenie, tu poslúžia ja provensálske bylinky alebo iné.
Pečené zemiaky sú skvelým nápadom na chutnú a sýtu večeru.

Môžeme ich servírovať s kečupom a obľúbeným šalátom, ale sú chutné aj bez prílohy.
Zemiaky pred pečením varíme 10 minút (polomäkko), takže máme istotu, že nakoniec budú mäkké.
Dalo by sa povedať, že pečené zemiaky s klobásou je jedlo z jedného hrnca, ktoré sa dá pripraviť za 10 minút, plus čas pečenia.

Ako pripraviť sedliacke zemiaky s klobásou?
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
asi 400 g klobásy
1 červenú papriku

1/2 zelenej papriky
2 stredne veľké cibule
cca 150 g surovej údenej slaniny
2-3 PL repkového oleja
1 ČL sladkej papriky
mletá paprika pikantná
kurkuma
mleté čierne korenie
zväzok kôpru
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hrubé plátky alebo osminky.

Vložíme do hrnca, pridáme 1/2 ČL soli a zalejeme horúcou vodou.
Hrniec prekryjeme preložíme na sporák a po zovretí varíme asi 10 minút.
Hrniec odstavíme z ohňa, scedíme a zemiaky necháme vychladnúť.
Vychladnuté zemiaky vložíme do väčšej misy.
Klobásu nakrájame na plátky a pridáme do misky so zemiakmi.

Slaninu nakrájame na pásiky a pridáme k zemiakom a klobáse.
Papriku očistíme, zbavíme semienok, nakrájame na kocky a pridáme do misky.
Ošúpanú cibuľu prekrojíme na polovicu, nakrájame na polovičné kolieska a vložíme do misky.
Do misy nalejeme olej a pridáme korenie (čierne korenie, sladkú a pikantnú papriku a kurkumu).
Všetko jemne premiešame, aby boli zemiaky pokryté korením. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.

Na plech rovnomerne poukladáme pripravené zemiaky s klobásou a zeleninou.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 200°C.
Pečieme asi 30 minút (po 15 minútach môžeme zapnúť konvekčný režim a teplotu znížiť na 180°C).
Kôpor umyjeme a osušíme.
Na drobno ho nasekáme a posypeme zemiaky s klobásou.
Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!




















