Celá panvica s hubami išla rovno do koša: NIKDY nerobte pri príprave túto chybu!

Neurobte pri príprave húb túto chybu. Inak môže jedlo skončiť v koši!

Hubová sezóna, najmä na jeseň, prináša bohatstvo chutných húb, ktoré sú obľúbené medzi hubármi.

Pozor na chybu pri príprave

Na Slovensku sú bežne zbierané hríby, kozáky a dubáky. 

Avšak, nie všetky huby sú vhodné na varenie, a niektoré môžu pri nesprávnej príprave pokaziť výsledný pokrm.

 

 

Portál smakosze poradil, ako pripraviť huby správne. 

Zbieranie húb

 

 

Počas obdobia dažďov a teplého počasia sa na mnohých miestach nachádzajú rôzne druhy húb.

Okrem dubákov, kozákov, či suchohríbov môžete naraziť napríklad aj na masliaky.

 

 

Tieto huby sú známe svojou klzkou a lepkavou šupkou, ktorá sa pri dotyku správa charakteristicky.

Príprava omáčky

Pri príprave hubovej omáčky je dôležité správne ošetriť huby.

 

 

Masliaky sa pri varení môžu stať horkými, ak sa predtým neošúpu. 

Horkosť zo šupky zbytočne ovplyvní chuť omáčky a jedla ako celku.

Ak tieto huby správne nepripravíte, výsledná chuť bude sklamaním.

 

 

Správny spôsob čistenia maliakov

Čistenie masliakov od šupky je nevyhnutné a vyžaduje si určitú zručnosť.

Aj keď to môže byť nečisté a časovo náročné, je to dôležitý krok, ktorý zabezpečuje, že huby nebudú horké a zachovajú si svoju chuť.

Pri lúpaní húb je odporúčané vyberať ich v sychravých dňoch, kedy je šupka menej lepkavá.

 

 

Použitie rukavíc je tiež užitočné, aby sa predišlo znečisteniu rúk.

Odstránenie šupky sa dá dosiahnuť nožom, pričom je dobré mať poruke papierovú utierku na utretie húb.

Masliaková omáčka

 

 

Ingrediencie:

500 g masliakov (ošúpaných a nakrájaných)

2 strúčiky cesnaku 

 

 

1 cibuľa (nasekaná)

200 ml smotany na varenie

2 polievkové lyžice olivového oleja

 

 

1 polievková lyžica masla

soľ a čierne korenie podľa chuti

čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)

 

 

Postup:

Príprava húb: Ošúpte masliaky a nakrájajte ich na menšie kúsky.

Smaženie cibule a cesnaku: Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a restujte, kým nebude priesvitná. Potom pridajte prelisovaný cesnak a smažte ešte asi minútu.

 

 

Pridanie húb: Do panvice pridajte nakrájané masliaky a smažte ich, kým nezmäknú a neuvoľnia tekutinu.

Pridanie smotany: Následne pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte. Nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 5-10 minút, kým sa trochu nezredukuje a nezahustí.

Dochutenie: Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Podávanie: Omáčku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí k cestovinám, ryži alebo mäsu.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes