Tak tento šalát je nielen chuťovo vynikajúci, ale posilní vašu imunitu a pomôže aj s prechladnutím, či chrípkou. Ideálny počas chrípkového obdobia. Navyše je nízkokalorický!
Skvelé výživné jedlo, ktoré určite zaraďte do svojho jedálnička.
Zázrak pre zdravé telo
Červená repa, často nazývaná aj cvikla, je skvelým doplnkom zdravého jedálnička a má mnoho pozitívnych účinkov na naše telo.
Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú naše zdravie. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, a kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek.
Medzi najvýznamnejšie benefity červenej repy patria:
Zlepšenie krvného obehu: Dusičnany v repe sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi. To môže znížiť krvný tlak a riziko srdcových ochorení.
Podpora trávenia: Vláknina v repe podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.
Detoxikácia organizmu: Repa pomáha telu zbaviť sa toxínov a podporuje činnosť pečene a obličiek.
Protizápalové účinky: Látky obsiahnuté v repe majú protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pri rôznych zápalových ochoreniach.
Zvýšenie výkonnosti: Šťava z červenej repy môže zlepšiť výkonnosť pri športe vďaka zvýšenému prítoku kyslíka do svalov.
Na šalát potrebujeme:
2 červené repy
2 cibule
5 ČL sójovej omáčky
80 – 100 g rastlinného oleja
2 ČL octu
2 ČL cukru
soľ
korenie podľa chuti
Postup:
Ako prvé si nastrúhajte červenú repu a posypte cukrom. Dobre premiešajte.
Na miernom ohreve poduste pod pokrievkou asi 30 minút, kým cvikla nezmäkne. Bude krásne udusená vo vlastnej šťave.
Cviklu preložte do jenskej misy a zavrite vekom. Na čistej panvici si teraz na oleji uduste nakrájanú cibuľu. Smažíme do zlatista.
Potom pridáme sójovú omáčku.
Cibuľu so sójovou omáčkou pridajte k červenej repe.
Dobre premiešajte.
Pridáme ocot, soľ a korenie.
Opäť premiešame.
Prikryjeme pokrievkou ešte asi na 20 minút a potom je šalát pripravený.
Prajeme dobrú chuť!