Fantastické cesto na moravské koláče a buchty podľa pani Evky , ktoré viete pripraviť za 15 minút a ďalších 15 minút sa pečú.
O pol hodinky tak môžete mať na stole vynikajúce koláčiky.
Keď raz skúsite tento recept, určite ho budete robiť pravidelne!
Moravské koláče z bleskového cesta
Moravské koláče z nekysnutého cesta sú skvelou voľbou pre každého, kto si chce vychutnať chutné a zároveň rýchle a jednoduché pečivo.
Nekysnuté cesto sa na rozdiel od kysnutého cesta nemusí nechať kysnúť, čím sa výrazne skracuje čas prípravy. Cesto sa rýchlo a jednoducho vymieša a hneď môže ísť do rúry. To je ideálne pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nemajú čas na zdĺhavé pečenie.
Moravské koláče z nekysnutého cesta sa dajú plniť rôznymi sladkými aj slanými náplňami. Klasickou sladkou náplňou je tvaroh, mak, slivky, marhuľový lekvár, orechy a povidlá. Slané koláče sa plnia napríklad bryndzou, kapustou, zemiakmi a slaninou. Vďaka tejto všestrannosti si každý nájde chuť, ktorá mu bude chutiť.
Na nekysnuté moravské koláče potrebujeme:
Cesto:
600g hl. múka
250ml mlieko
1 droždie
2 vajcia
2 dc oleja
3 lyzice kr.cukru
1 bal. vanilkového cukor
1 prášok do pečiva
Náplň:
Tvaroh
Žĺtok
Lekvár
Ovocie
Domáci džem
Mak
Orechy
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Toto cesto je zázračné v tom, že všetky len stačí vymiešať v jednej miske.
Žiadna dlhá práca a ani čakanie na vykysnutie.
Jednoducho s cestom hneď pracujete – teda robíte koláčiky.
Ja som koláčiky povykrajovala pohárom (priemer 5 cm).
V strede som urobila priehlbinku dnom menšieho pohára.
Do jamky dáme náplň.
Odporúčam slivkový lekvár a ochutený tvaroh vymiešaný so žĺtkom.
Výborná je aj kombinácia ochutený tvaroh a ovocie – napríklad broskyne či marhule.
Potrieme vajíčkom a dáme piecť.
Vo vyhriatej rúre sa pečú pri 180 stupňoch len 15-16 minút.
Koláčiky sú krásne mäkučké a vynikajúce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Autor receptu : Eva T.