Poľská nakladaná repa – famózna chuť: Špecialita z červenej repy, cesnaku a fantastického nálevu, zajtra ochutnávate!

Recept mám z Poľska od mojej tetušky, je to top recept z repy.

Tento šalát máme u nás doma veľmi radi, je voňavý a plný vitamínov.

 

 

Ak chcete skúsiť z menšej dávky, pokojne otestujte na začiatok len 1-2 poháre a sami uvidíte.

Recept mám z Poľska od mojej tetušky, je to top recept z repy.

Minulý rok sme spravili len pár pohárov a minuli sa hneď, tento rok som dala dávku, ktorá nám musí vydržať minimálne celý rok. :-)

Nielen pochúťka ale aj zázrak pre zdravie

 

 

Nakladaná repa je nielen obľúbenou prílohou k mnohým jedlám, ale má aj významné zdravotné benefity. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu živín môže pozitívne ovplyvniť vaše zdravie.

Prečo je nakladaná repa dobrá pre vaše zdravie:

Bohatý zdroj antioxidantov: Červená farba repy signalizuje vysoký obsah antioxidantov, ako sú betalaíny. Tieto látky pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko chronických ochorení.

Zlepšuje krvný obeh: Dusičnany v repe sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi. To môže znížiť krvný tlak a riziko srdcových ochorení.

 

 

Podporuje trávenie: Vláknina v repe podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.

Bohatá na vitamíny a minerály: Repa je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíka a folátu. Tieto živiny podporujú imunitný systém, zdravie srdca a tvorbu červených krviniek.

Protizápalové účinky: Niektoré štúdie naznačujú, že látky obsiahnuté v repe môžu mať protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pri rôznych zápalových ochoreniach.

Na nakladanú repu potrebujeme:

 

 

10 kg červená repa

Olej a jablčný ocot

Ďalej:

5 KL aníz

5 KL rasca

5 KL fenikel

1 malá hlávka cesnaku

10 PL chren

2 litre voda

1 liter ocot

100 g soľ

350 g cukor

Postup:

Červenú repu umyjeme, vložíme do sáčkov, ktoré sme si urobili z alobalu, pokvapkáme trochou oleja a jablčného octu.

 

 

Uzavrieme, dáme na pekáčik a podľa veľkosti pečieme až hodinu a pol na 170 ° C.

Zvlášť si uvaríme asi v pol litre vody aníz, rascu a fenikel a precedíme, aby sme mali čistý nálev.

Uvaríme si octový nálev s cukrom a soľou a obidvomi nálevmi zalejeme postrúhanú repu.

 

 

Všetko dobre premiešame a pridáme postrúhaný chren, pretlačený cesnak a znovu premiešame, necháme asi 15 minút postáť a plníme poháre.

Sterilizujeme pri teplote do 90 st. 15-20 minút.

Z tejto dávky mi vyšlo 12 pohárov 720 ml a 8 pohárov 350 ml.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes