Tento šalát máme u nás doma veľmi radi, je voňavý a plný vitamínov.
Ak chcete skúsiť z menšej dávky, pokojne otestujte na začiatok len 1-2 poháre a sami uvidíte.
Recept mám z Poľska od mojej tetušky, je to top recept z repy.
Minulý rok sme spravili len pár pohárov a minuli sa hneď, tento rok som dala dávku, ktorá nám musí vydržať minimálne celý rok. :-)
Nielen pochúťka ale aj zázrak pre zdravie
Nakladaná repa je nielen obľúbenou prílohou k mnohým jedlám, ale má aj významné zdravotné benefity. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu živín môže pozitívne ovplyvniť vaše zdravie.
Prečo je nakladaná repa dobrá pre vaše zdravie:
Bohatý zdroj antioxidantov: Červená farba repy signalizuje vysoký obsah antioxidantov, ako sú betalaíny. Tieto látky pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko chronických ochorení.
Zlepšuje krvný obeh: Dusičnany v repe sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi. To môže znížiť krvný tlak a riziko srdcových ochorení.
Podporuje trávenie: Vláknina v repe podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.
Bohatá na vitamíny a minerály: Repa je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíka a folátu. Tieto živiny podporujú imunitný systém, zdravie srdca a tvorbu červených krviniek.
Protizápalové účinky: Niektoré štúdie naznačujú, že látky obsiahnuté v repe môžu mať protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pri rôznych zápalových ochoreniach.
Na nakladanú repu potrebujeme:
10 kg červená repa
Olej a jablčný ocot
Ďalej:
5 KL aníz
5 KL rasca
5 KL fenikel
1 malá hlávka cesnaku
10 PL chren
2 litre voda
1 liter ocot
100 g soľ
350 g cukor
Postup:
Červenú repu umyjeme, vložíme do sáčkov, ktoré sme si urobili z alobalu, pokvapkáme trochou oleja a jablčného octu.
Uzavrieme, dáme na pekáčik a podľa veľkosti pečieme až hodinu a pol na 170 ° C.
Zvlášť si uvaríme asi v pol litre vody aníz, rascu a fenikel a precedíme, aby sme mali čistý nálev.
Uvaríme si octový nálev s cukrom a soľou a obidvomi nálevmi zalejeme postrúhanú repu.
Všetko dobre premiešame a pridáme postrúhaný chren, pretlačený cesnak a znovu premiešame, necháme asi 15 minút postáť a plníme poháre.
Sterilizujeme pri teplote do 90 st. 15-20 minút.
Z tejto dávky mi vyšlo 12 pohárov 720 ml a 8 pohárov 350 ml.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)