Fantastický jablčník, úžasne krémový a lahodný. Jabĺčok je teraz v záhradách požehnane, toto je výborný spôsob, ako ich spracovať.
Tento recept máme v rodine už desaťročia.
Potrebujeme:
1/2 kg hladkej múky,
margarínu alebo masla,
5 vajec,
15 dkg práškového cukru – do snehu,
1 bal. prášku do pečiva (12 g).
Na plnenie
1 kg strúhaného jablka,
Mletá škorica,
Strúhaná citrónová kôra,
Práškový cukor alebo med
Postup:
Najskôr si pripravíme náplň:
jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom alebo medom, citrónovou kôrou a škoricou.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
Bielky ušľaháme s cukrom na sneh.
Žĺtky ušľaháme s tukom, preosiatou múkou a práškom do pečiva.
Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
Cesto zo žĺtok vrstvíme na dno plechu (len 2/3 cesta, zvyšok odložíme bokom).
Navrstvíme jablká (šťavu zlejeme) a na jablká sneh z bielok.
Zvyšok cesta nastrúhame na vrch koláčika.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým nieje koláčik zlatistý.
V ceste nie je žiaden cukor. :-)
Veľkosť plechu: 23 × 34 cm
Prajeme vám dobrú chuť! :-)