Výborné pečivo, ktoré sa akurát hodí do ruky. Chutí fantasticky a počas víkendu si neviem predstaviť lepšie raňajky, alebo dezert ku kávičke. Ochutnajte aj vy, je to dobrota!
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky
1 lyžičku sušeného droždia
½ lyžičky soli
¼ šálky cukru (1 šálka = 250 ml)
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice oleja
120 ml teplej vody
Náplň:
Marmeláda, hrozienka s tvarohom, mak s jablkami alebo orechy – je to len na vašej chuti
Maslo
Postup:
V miske zmiešame múku, droždie, cukor, soľ a premiešame. Pridáme zvyšné prísady a premiešame. Cesto hnetieme asi 10 minút, malo by byť mäkké a nelepivé. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto preložím na pracovnú dosku potretú maslom a rozdelíme na 4 časti. Vezmeme kus cesta a vytvoríme obdĺžnik s rozmermi 27 x 38 cm. Cesto potrieme maslom. Na okraj cesta navrstvíme náplň a potom cesto zrolujeme. Roládu zavinieme do tvaru slimáka. Opäť povrch slimáka potrieme trochou masla.
Takto postupujeme aj s ostatnými kúskami cesta – náplň môže byť v každom kúsku iná.
Slimáky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.
Upečené slimáky posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: mamaplus