Výborný koláč z maslového cesta, šťavnatých jabĺk a škorice – vynikajúci starý recept, ktorý sa nikdy neomrzí.
Jablkový mrežovník je jedným z najobľúbenejších slovenských koláčov. Jeho príprava síce vyžaduje trochu viac času, ale výsledok stojí za to.
Kombinácia sladkých jabĺk, chrumkavého cesta a voňavej škorice je jednoducho neodolateľná.
Postup:
400 g múka polohrubá
1 bal. prášok do pečiva
150 g práškový cukor
štipka soľ
2 vajcia
110 g masla
1000 g jablká
šťava z 1 citróna
škorica
Voliteľné:
práškový cukor
Postup:
Na doske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vajcia a maslo a vypracujeme cesto.
Rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu.
Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme na plech.
Jablká očistíme a nastrúhame.
Vmiešame do nich citrónovú šťavu a škoricu a uložíme na plech.
Navrch poukladáme mriežky, ktoré sme ušúľali z menšej polovice cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 25-30 minút a potom už môžeme podávať.
Tipy:
Druhy jabĺk: Na mrežovník sú vhodné kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Jonathan alebo Golden Delicious.
Cesto: Ak chcete, aby bolo cesto ešte chrumkavejšie, môžete pridať trochu strúhanky.
Korenie: Okrem škorice môžete do náplne pridať aj iné korenie, napríklad muškátový oriešok alebo klinček.
Posyp: Pred pečením môžete mrežovník posypať mandľovými lupienkami alebo sezamovými semienkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)