Starodávny recept na jablkový mrežovník: 30 minút a rozvoniava celá kuchyňa – nikdy sa neomrzí!

Výborný koláč z maslového cesta, šťavnatých jabĺk a škorice - vynikajúci starý recept, ktorý sa nikdy neomrzí.

Výborný koláč z maslového cesta, šťavnatých jabĺk a škorice – vynikajúci starý recept, ktorý sa nikdy neomrzí.

 

 

Jablkový mrežovník je jedným z najobľúbenejších slovenských koláčov. Jeho príprava síce vyžaduje trochu viac času, ale výsledok stojí za to.

Kombinácia sladkých jabĺk, chrumkavého cesta a voňavej škorice je jednoducho neodolateľná.

Postup:

400 g múka polohrubá

1 bal. prášok do pečiva

150 g práškový cukor

štipka soľ

2 vajcia

 

 

110 g masla

1000 g jablká

šťava z 1 citróna

škorica

Voliteľné:

práškový cukor

Postup:

Na doske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vajcia a maslo a vypracujeme cesto.

 

 

Rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu.

Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme na plech.

Jablká očistíme a nastrúhame.

 

 

Vmiešame do nich citrónovú šťavu a škoricu a uložíme na plech.

Navrch poukladáme mriežky, ktoré sme ušúľali z menšej polovice cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 25-30 minút a potom už môžeme podávať.

 

 

Tipy:

Druhy jabĺk: Na mrežovník sú vhodné kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Jonathan alebo Golden Delicious.

Cesto: Ak chcete, aby bolo cesto ešte chrumkavejšie, môžete pridať trochu strúhanky.

Korenie: Okrem škorice môžete do náplne pridať aj iné korenie, napríklad muškátový oriešok alebo klinček.

Posyp: Pred pečením môžete mrežovník posypať mandľovými lupienkami alebo sezamovými semienkami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes