Pamätáte si na vôňu čerstvého domáceho chleba? Nič sa nevyrovná chuti teplého bochníka s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, upečeného vlastnými rukami.
V tomto článku vám prezradíme jednoduchý recept, vďaka ktorému si túto chuť môžete dopriať aj vy doma.
Tento podľa receptu z youtube si určite zamilujete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Je fantastický a jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme:
10 g čerstvého droždia
250 ml teplej vody
10 g cukru
7 g soli
320 g chlebovej múky (množstvo múky sa môže líšiť)
Postup:
Do misy si rozdrvíme droždie, nalejeme teplú vodu a nasypeme cukor.
Pridáme soľ, nasypeme múku a vypracujeme cesto.
Necháme ho 1 hodinu kysnúť.
Po hodine si pomúčime pracovnú dosku a preložíme na ňu cesto.
Cesto si rozdelíme na 4 časti.
Z každého kúska si vyformujeme placku a potom zrolujeme.
Uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie.
prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť.
Bochníky navrchu narežeme jedným rezom.
Potrieme vodou a posypeme preosiatou múkou.
Pečieme pri 200 °C asi 40 – 45 minút.
Tipy na vylepšenie
Vyskúšajte rôzne prísady, napríklad:
Semienka a orechy: Pridajte do cesta sezam, ľan, slnečnicu, tekvicové semienka, orechy alebo mandle.
Bylinky a korenie: Vyskúšajte rôzne kombinácie bylín a korenia, ako je rozmarín, tymián, koriander, rasca alebo čili.
Ovocie a zelenina: Do cesta môžete pridať sušené ovocie (napr. hrozienka, brusnice) alebo nastrúhanú mrkvu, cuetu alebo tekvicu.
Syry: Strúhaný syr dodá chlebu slanú chuť a robí ho sýtejším.
Zmiešajte múky: Skombinujte hladkú múku s celozrnnou, špaldovou alebo ražnou pre komplexnejšiu chuť a vyššiu nutričnú hodnotu..
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: