Cuketová horčica je celkom netradičná, ale o to chutnejšia alternatíva bežnej horčice.
V našom recepte s dozviete, ako si ju viete sami jednoducho pripraviť u vás doma.
Fantastický recept na netradičnú domácu cuketovú horčicu z youtube kanála Šikulio Vaření.
Potrebujeme:
1 kg nahrubo nastrúhanej cukety
100 g trstinového cukru
100 ml jablčného octu
75 ml rastlinného oleja
2 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
5 strúčikov cesnaku
2 PL horčičných semienok
1 ČL sušeného oregana
1 ČL tymianu
1 väčšiu alebo 2 stredné cibule
1/2 ČL mletého zázvoru
Postup:
Cuketu očistíme a nastrúhame.
V prípade, že máte veľké prerastené cukety, prekrojte ich a odstráňte semienka s dužinou.
Nastrúhanú cuketu posolíme 1 lyžičkou soli a necháme odstáť asi 15 minút, aby pustila vodu.
Cesnak a cibuľu očistíme a nakrájame.
Po uplynutí doby z cukety dôkladne vytlačíme vodu.
Do hrnca nalejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a smažíme do zlatista.
Do nastrúhanej cukety pridáme cukor, ocot a horčičné semienka.
Ďalej pridáme tymian, oregano, zázvor, soľ a čierne korenie.
Zmes preložíme do hrnca a privedieme do varu.
Potom necháme zmes na miernom ohni dusiť asi 15 minút.
Hneď, ako zmes zhustne, preložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú konzistenciu.
Hotovú horúcu horčicu plníme do teplých vyvarených pohárov.
Poháre pevne uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom, aby sa vytvoril podtlak.
Necháme vychladnúť.
Poháre môžeme zavariť na 20 minút pri teplote 85°C.
Cuketová horčica sa výborne hodí ako príloha k mäsu, napríklad údenému alebo grilovanému kuraciemu a bravčovému.
Rovnako sa hodí aj k syrom, ako napríklad čedar alebo gouda.
Tiež sa hodí do sendvičov, burgrov, dressingov a marinád.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: