Recept na slávny NÓRSKY koláč, ktorý si podmanil celý svet!

Vynikajúci dezert na preslávený nórsky koláč!
[mashshare]

Dokonalý maslový dezert so snehovou vrstvou, mandľovou posýpkou a náplňou s mascarpone.

 

 

Celkom určite patrí medzi najlepšie koláče, aké som kedy ochutnal.

Luxusný recept na unikátny nórsky koláč z youtube kanála LiViera Desserts.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na maslové cesto:

100 g masla izbovej teploty

100 g práškového cukru

4 žĺtky

60 ml vlažného mlieka

150 g polohrubej múky

10 g sódy bikarbóny

Na sneh:

4 bielky

200 g jemného kryštálového cukru

 

 

šťavu z 1/2 citróna

60 g pražených mandlí

Na plnku:

250 ml smotany na šľahanie

90 g práškového cukru

300 g mascarpone

Postup:

Nasekané mandle opražíme do zlatista na suchej panvici.

 

 

Z vajec oddelíme do dvoch misiek bielky a žĺtky. Do hlbokej misky pridáme maslo a cukor. Mixérom vyšľaháme.

Počas šľahania postupne po jednom pridávame žĺtky.

Nalejeme vlažné mlieko a vyšľaháme hladkú zmes.

Do zmesi preosejeme múku a sódu bikarbónu.

Metličkou dobre vymiešame, aby v ceste neboli žiadne hrudky.

Plech na pečenie jemne potrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie.

 

 

Na plech nanesieme cesto a rovnomerne zarovnáme.

Z citróna vytlačíme šťavu a cez sitko precedíme do malej misky.

Bielky krátko samostatne šľaháme. Počas šľahania postupne pridáme cukor.

Bielky šľaháme na stredných otáčkach, aby sa cukor stihol rozpustiť.

Nakoniec počas šľahania pridáme citrónovú šťavu.

 

 

Celé šľahanie trvá 7-8 minút.

Sneh nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a lyžicou vytvoríme špice (viď video).

Vrch posypeme mandľami a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút do ružova pri teplote 170°C.

Medzitým pripravíme krém: misu a prísady vychladíme v chladničke na 4°C.

Do hlbokej misky nalejeme smotanu a na stredných otáčkach chvíľu šľaháme.

 

 

Keď metlička za sebou zanecháva stopu, pridáme cukor a šľaháme do polo tuha.

Nakoniec pridáme mascarpone a vyšľaháme hustý krém. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

Upečený koláč vyberieme z plechu a odstránime papier.

Koláč prekrojíme na dve rovnaké polovice a na jednu časť nanesieme plnku.

Na plnku položíme druhú časť cesta.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes