Majonézu v obchode nekupujem, vyrábam ju doma BEZ oleja a surových vajec za 10 minútu (RECEPT)!

Majonéza bez oleja je zdravou a chutnou alternatívou k klasickej majonéze. Je vhodná pre tých, ktorí si chcú dopriať chutnú omáčku bez výčitiek.
[mashshare]

Chutná domáca majonéza bez oleja, ktorú máte bleskovo pripravenú a len z pár jednoduchých surovín.

 

 

Ak ju raz ochutnáte, po inej už rozhodne nesiahnete!

Výnimočný recept na domácu krémovú majonézu z youtube kanála Un jour Une recette.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prečo sa oplatí pripraviť si majonézu bez oleja?

Majonéza bez oleja je zdravou a chutnou alternatívou k klasickej majonéze. Je vhodná pre tých, ktorí si chcú dopriať chutnú omáčku bez výčitiek.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí pripraviť si majonézu bez oleja:

Tým najdôležitejším je bezpochyby nižší obsah kalórií a tukov. V porovnaní s klasickou majonézou je majonéza bez oleja omnoho diétnejšia.

 

 

To je ideálne pre tých, ktorí chcú sledovať svoju váhu alebo majú obmedzený príjem tukov.

Pripraviť si majonézu doma je jednoduché a umožňuje vám kontrolovať zloženie a množstvo jednotlivých ingrediencií. Môžete tak vytvoriť majonézu presne podľa vašich preferencií a potrieb. Na doladenie chutí môžete použiť napríklad obľúbené koreniny alebo čerstvé bylinky.

Majonéza bez oleja sa dá využiť rovnako ako klasická majonéza. Je výborná do šalátov, na sendviče, k rybám, mäsu alebo ako dip k zelenine. Neocenteľná je samozrejme aj pri domácej grilovačke.

Na majonézu bez oleja potrebujeme:

 

 

4 veľké vajcia

štipku soli

1/2 PL citrónovej šťavy

1 PL jablčného octu (môžeme nahradiť 1 PL horčice)

100 g gréckeho jogurtu (alebo skyru)

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu a vložíme vajcia. Po zovretí varíme 8 minút.

 

 

Uvarené vajcia necháme vychladnúť a následne ich ošúpeme. Z uvarených vajec oddelíme žĺtky a preložme ich do hlbokej nádoby.

K žĺtkom pridáme štipku soli a vytlačíme citrónovú šťavu.

Ďalej pridáme ocot a zmes dôkladne premiešame.

Poznámka:

Ak nemáte doma ocot, môžete ho nahradiť horčicou a to klasickou alebo dijonskou.

 

 

Nakoniec pridáme jogurt. Jogurt môžeme nahradiť skyrom alebo mascarpone.

Tyčovým mixérom šľaháme niekoľko sekúnd, kým nezískame majonézu.

Hotovú majonézu prelejeme do menšej misky. Vložíme do chladničky.

Môžeme servírovať.

Nápady na servírovanie

Domácu majonézu bez oleja môžete použiť rôznymi spôsobmi. Hodí sa napríklad do týchto jedál:

Šalátov: Základný šalát s majonézou bez oleja získa svieži a ľahký nádych. Skvele sa hodí k kuraciemu mäsu, zelenine alebo k cestovinám.

Sendvičov a obložených chlebíčkov: Majonéza bez oleja dodá vašim obľúbeným sendvičom krémovú a jemnú chuť bez toho, aby ich príliš zaťažila.

 

 

Dipov a omáčok: Na báze majonézy bez oleja si môžete pripraviť rôzne druhy dipov, napríklad k hranolkám, zelenine alebo k mäsu. Môžete ju ochutiť bylinkami, cesnakom, alebo inými koreninami podľa vašej chuti.

Domácich dresingov: Majonéza bez oleja je výborným základom pre domáce dresingy k šalátom. Môžete ju kombinovať s jogurtom, octom, medom a rôznymi bylinkami.

Varených zemiakov a iných príloh: Chcete si spestriť chuť varených zemiakov alebo iných príloh? Majonéza bez oleja s pridaním byliniek a dijónskej horčice je skvelým riešením.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes