Ponúkame vám unikátne recepty na konzervované paradajky v pohároch, prirodzene, bez konzervantov a chemikálií.
Pochutnávajte si na paradajkách z vašej záhrady počas celej zimy a alebo až do ďalšej úrody.
Vynikajúci recept na domáce nakladané paradajky z youtube kanála Moja kuhinja Tanja.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Paradajky z domácej úrody aj uprostred zimy
Ruské paradajky v snehu sú obľúbenou zimnou pochúťkou, ktorá poteší každého milovníka nakladanej zeleniny.
Ich názov vznikol vďaka tomu, že po otvorení pohára paradajky vyzerajú ako posypané snehom.
Tento efekt vzniká vďaka jemným kryštálom soli, ktoré sa počas sterilizácie usádzajú na paradajkách.
Prečo sú ruské paradajky také obľúbené?
Jednoduchá príprava: Zvládne ich každý, aj kuchársky začiatočník.
Dlhá trvanlivosť: Vďaka sterilizácii vydržia v pohároch aj niekoľko mesiacov.
Univerzálne využitie: Skvelé ako príloha k mäsu, do šalátov alebo len tak na chlieb.
Na paradajky “ v snehu“ potrebujeme:
2 l vody
2,5 kg paradajok
20 strúčikov cesnaku
100 ml 9% octu
100 g kryštálového cukru
2 PL soli
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu, Preložíme na sporák a necháme zovrieť.
Do pohárov naukladáme paradajky (použili sme 2,5 l a 1 l zaváracie poháre).
Potom do pohárov až po vrch postupne prilievame horúcu vodu.
Prekryjeme viečkom a necháme 20 minút odstáť.
V mixéri pomelieme cesnakové strúčiky.
Vychladnutú vodu z pohárov prelejeme do hrnca.
Do hrnca pridáme ocot, cukor, soľ a miešame, kým sa ingrediencie nerozpustia.
Zálievku preložíme na sporák a privedieme do varu.
Potom do pohárov pridáme nasekaný cesnak a po vrch zalejeme zálievkou.
Poháre na pevno uzavrieme a pretrasieme, aby sa cesnak dostal všade.
Nakoniec poháre zabalíme do deky, necháme vychladnúť a uskladníme na tmavom a chladnom mieste.
Na nakladaný paradajkový šalát potrebujeme:
2 kg paradajok
1 l vody
soľ
Postup:
Na začiatku umyjeme paradajky a nožom spravíme zárez v tvare kríža.
Do hrnca nalejeme vodu a počkáme, kým zovrie.
Potom do vriacej vody vložíme paradajky na 30-40 sekúnd.
Po uplynutí doby preložíme rajčiny do misky so studenou vodou a necháme odstáť 30 sekúnd.
Paradajky ošúpeme a prekrojíme na polovicu.
Odstránime tvrdú časť a nakrájame na menšie kocky.
Nakrájané paradajky preložíme do misky.
Potom paradajkami naplníme čisté poháre.
V strede plnenia posypeme paradajky soľou a pokračujeme v plnení.
Hrdlo pohára vyčistíme papierovou utierkou a uzavrieme viečkom.
Na dno hrnca vložíme utierku a potom poukladáme poháre.
Nalejeme vodu a hrniec preložíme na sporák.
Po zovretí vody varíme ešte 30 minút.
Po uplynutí doby vyberieme poháre z hrnca a postupne necháme vychladnúť.
Uložíme na tmavé a suché miesto.
Paradajky môžeme použiť ako šalát alebo prílohu k rôznym jedlám.
Na korenené paradajky potrebujeme:
1 cibuľu
zrnká čierneho korenia
1/2 ČL koriandrových semienok (na pohár)
1/2 ČL horčičných semienok (na pohár)
1 bobkový list (na pohár)
prevarenú vodu
3 PL kryštálového cukru
1 PL soli
3 PL 9% octu
Postup:
Ošúpanú cibuľu nakrájame na tenké kolieska.
Do každého pohára (použili sme dva 700 ml) pridáme zrnká čierneho korenia, koriander, horčičné semienka a bobkový list.
Potom do polovice pohára vložíme umyté paradajky. Pridáme pár plátkov cibule a opäť paradajky.
Do pohára nalejeme prevarenú horúcu vodu. Prikryjeme viečkom a necháme 15 minút odstáť.
Po uplynutí doby prelejeme vodu do hrnca.
Pridáme cukor, soľ a ocot.
Hrniec preložíme na sporák a zálievku privedieme do varu.
Horúcu zálievku prelejeme do pohárov.
Poháre napevno uzavrieme viečkami.
Necháme úplne vychladnúť a uskladníme na tmavé a chladné miesto.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: