Neodolateľne chutný hustý karamelový krém, ktorý sa vám hodí napríklad na plnenie veterníkov a iných obľúbených dezertov.
Na samotnú prípravu vám bude stačiť len pár jednoduchých ingrediencií a chvíľa času.
Unikátny recept na dokonalú karamelovú šľahačku z youtube kanála Mirka van Gils Slavíková.
Potrebujeme:
80 g krupicového cukru
20 g medu
250 g smotany na šľahanie
100 g smotany na šľahanie na doplnenie (pokiaľ máte silnejší karamel)
Postup:
Do rajnice pridáme med.
Postupne pridávame cukor a miešame, kým sa nerozpustí.
Znížime oheň a pridáme poslednú tretiu vrstvu cukru. Karamel pripravíme tak hnedý, ako nám vyhovuje.
Dávajte ale pozor, aby ste karamel nespálili.
Keď je karamel tekutý, stlmíme oheň. Pridáme smotanu a dobre premiešame.
Potom karamelovú zmes precedíme do misky a vložíme do chladničky.
Vychladnutú zmes premiešame a prelejeme do misky.
Mixérom vyšľaháme hustý krém. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka.
Môžeme servírovať spolu s obľúbeným dezertom.
Tipy:
Pre hlbšiu karamelovú chuť môžete do karamelu pridať 1 lyžicu hnedého cukru.
Pred použitím ju nechajte mierne zmäknúť pri izbovej teplote.
Karamelovú šľahačku môžete použiť na plnenie veterníkov, krémových rezov, tort a koláčov.
Môžete ju tiež použiť na ozdobenie dezertov, napríklad na vytvorenie roziet alebo vlnoviek.
Karamelová šľahačka je skvelý doplnok k ovocným dezertom, ako sú jahodové alebo čučoriedkové koláče.
BONUS: Francúzsky maslový krém
Tento lahodný maslový krém si veľmi jednoducho pripravíte zo žĺtkov a masla.
Môžete ho použiť ako náplň do dezertov, ale je ideálny aj na zdobenie torty, či muffinov.
Je krásne hladký, stabilný a dobre sa s ním pracuje!
Navyše, je vynikajúci aj na spájanie lineckého vianočného pečiva.
Podľa receptu z youtube ho zvládne hravo pripraviť aj začínajúci cukrár.
Potrebujeme:
8 žĺtkov
250 g kryštálového cukru
100 ml vody
330 g masla (izbovej teploty)
voliteľné prísady:
čokoláda
kávový extrakt
vanilka, atď.
Postup:
Cukor si nasypeme do hrnca s hrubším dnom.
Zalejeme ho vodou.
Povaríme na miernom ohni bez toho, aby sme ho miešali, kým nedosiahne teplotu 120 °C.
Ak nemáte teplomer, ponorte doňho vidličku.
Ak z nej sirup pomaly steká a vytvára tenkú líniu, je pripravený.
Kým sa varí sirup, mixérom si vyšľaháme žĺtky dohladka.
Sirup si odstavíme z ohňa, necháme stáť asi pol minúty.
Potom ho tenkým prúdom za stáleho šľahania mixérom zapracujeme do žĺtkov.
Po vmixovaní všetkého sirupu do žĺtkov ich ďalej miešame, kým úplne nevychladnú.
Mala by vzniknúť objemná, nadýchaná, belavá a pomerne stabilná konzistencia.
Postupne pridávame maslo nakrájané na kocky, pričom každú zašľaháme dohladka.
Spočiatku bude krém trochu tekutý, ale postupne bude konzistencia hustnúť a bude stabilnejšia.
Krém je pripravený na použitie!
Ak chcete, môžete ho pred zapracovaním masla ešte dochutiť vanilkovým extraktom, kávovým extraktom, rozpustenou a vychladnutou čokoládou atď.
Prajeme dobrú chuť!
Video návody: