Neskutočne jednoduchá ovocná bublanina, ktorú máte pripravenú raz-dva.
Táto lahôdka zo sezónneho ovocia je u nás pravidelne na stole najmä počas letných dní, keďže pri jeho príprave strávim v kuchyni len minimum času.
Jednoduchý a rýchly recept na ovocnú bublaninu z youtube kanála Emily’s Kitchen.
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček kr. cukru
2 bal. vanilkový cukor
1 bal. kypriaci prášok do pečiva
1 hrnček mlieka
3 ks vajec
½ hrnčeka oleja
Ovocie:
Jahody
Maliny
Čučoriedky
Černice
Ja mám bublaninu najradšej s čerstvým ovocím, zvlášť s jahodami, malinami a čučoriedkami
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto.
V jednej miske si zmiešame múku s kryštálovým cukrom, vanilínovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva.
V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom.
Potom do múky vlejeme mokrú zmes.
Vymiešame si vláčne cesto.
Plech vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom.
Vylejeme cesto.
Poukladáme čerstvé alebo zavárané ovocie.
Koláč je najlepší s čerstvým ovocím, ale mimo sezóny ho samozrejme môžete pripraviť aj so zaváraným.
V takom prípade ale odporúčam ubrať cukor.
Pečieme cca 30 minút pri teplote 170-180oC.
Ak máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30×40 cm, bublanina bude nižšia a pečieme ju kratšie.
Keď chceme bublaninu vyššiu, pečieme na menšom plechu a pečieme dlhšie, aby sa prepiekol.
Po upečení poprášime práškovým cukrom.
Ako môžeme vylepšiť cesto?
Kakaový prášok: Kakaový prášok dodá cestu čokoládovú chuť a farbu. Môžete použiť obyčajný kakaový prášok alebo holandský kakaový prášok pre hlbšiu chuť.
Orechy a semienka: Orechy a semienka dodajú cestu chrumkavosť a chuť. Môžete použiť nasekané vlašské orechy, mandle, pekanové orechy, arašidy, slnečnicové semienka, ľanové semienka a podobne.
Ovsené vločky: Ovsené vločky dodajú cestu vlákninu a jemnú štruktúru. Môžete použiť obyčajné ovsené vločky alebo rýchlovarné ovsené vločky.
Strúhaný kokos: Strúhaný kokos dodá cestu exotickú chuť a vôňu. Môžete ho použiť samostatne alebo v kombinácii s inými prísadami, ako sú čokoládové lupienky alebo ananásové kúsky.
Korenie: Korenie dodá cestu hĺbku chuti a arómu. Môžete použiť škoricu, muškátový orech, kardamóm, klinčeky alebo iné korenie podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: